Utorak, 7. oktobar 1997.

IZBORNI STAB SPS

Zoran Lilic ostvario dobar rezultat

Beograd. - Na drugi krug predsednickih izbora izaslo je manje od polovine ukupnog broja biraca, a nijedan predsednicki kandidat nije dobio potrebnu vecinu, zbog cega ce biti raspisani novi predsednicki izbori - rekao je juce portparol SPS Ivica Dacic na konferenciji za novinare. Prema preliminarnim podacima izbornog staba SPS na izbore je izaslo oko 48,7 odsto biraca, odnosno oko 3.510.290 gradjana.

- Zoran Lilic je osvojio 1.685.652 glasa (48,02 odsto), a Vojislav Seselj 1.726.240 glasova (49,18 odsto) - rekao je Dacic, naglasivsi da je razlika u broju glasova izmedju predsednickih kandidata samo jedan odsto.

- U odnosu na prvi krug predsednickih izbora Zoran Lilic je dobio 210.000 glasova vise, sto je za nas veliki uspeh, imajuci u vidu da su za Seselja glasali clanovi i simpatizeri ostalih politickih stranaka - rekao je portparol SPS, ocenjujuci da je predsednicki kandidat Lilic ostvario "veoma dobar rezultat".

- Nisam rekao da smo zadovoljni, vec da je nas rezultat dobar - smatra Dacic i istice da su izbori potvrdili i konstantnost birackog tela saveza SPS-JUL-ND. On nije mogao da precizira da li ce Lilic biti kandidat leve koalicije na sledecim izborima, jer ce o tome "raspravljati nadlezni partijski organi sve tri clanice izbornog saveza posle saopstavanja konacnih rezultata".

- Parlament ce biti konstituisan u skladu s procedurom i nema razloga da se na formiranje parlamenta i vlade odrazi ponavljanje predsednickih izbora - rekao je portparol SPS. Odgovarajuci na pitanja novinara o mogucim sukobima u koaliciji SPS-JUL-ND, Dacic je rekao da su sve do sada plasirane informacije netacne. "Nas savez je cvrsci nego bilo koji savezi i koalicije koji su sklapani na ovim nasim prostorima".

Za ponudu Srpske radikalne stranke upucenu Novoj demokratiji za formiranje vlade, Dacic je rekao da ga ne iznenadjuje, jer "neki politicari i neke politicke stranke menjaju misljenje i brze nego sto se krece kazaljka na satu", aludirajuci na Vojislava Seselja. "Mislim da je ND jasno iskazala svoj negativan stav prema takvoj ponudi", ocenio je Dacic.

Komentarisuci predsednicke izbore u Crnoj Gori, portparol SPS je izrazio zadovoljstvo brojem glasova koje je osvoji Momir Bulatovic, naglasavajuci da je poznata politicka naklonost njegove partije ka DPS-u koji predvodi Momir Bulatovic.

J. Kosanic

Apstinenti i separatisti

Slabiji odziv biraca od potrebnog za uspeh izbora, portparol SPS je obrazlozio apstinencijom pripadnika "separatistickih politickih partija Raskog okruga, Sandzaka, Kosova i Metohije, kojima su se pridruzile i neke politicke partije u Srbiji".

- Rugovi i Ugljaninu su se pridruzile i neke politicke stranke u Srbiji, sto jasno pokazuje koliko im je stalo do Srbije - rekao je Dacic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /