Sreda, 8. oktobar 1997.

UPOZORENJE SEPTEMBARSKIH "ANALIZA I PROGNOZA" INSTITUTA EKONOMSKIH NAUKA U BEOGRADU

Pare od telefonije otisle na plate

Plate u avgustu porasle 27,4 procenta, pa nas "genijalni penzijski sistem" sada zahteva da i penzije budu povecane za 27,4 odsto, rekao je Stojan Stamenkovic

Beograd, Beta. - Ne zna se tacno koliko je sredstava od prodaje "Telekoma" stiglo u Srbiju a koliko je ostavljeno za sledecu godinu, ali ako je stigla milijarda maraka, priblizno dve trecine od toga je direktno usmereno u potrosnju, rekao je Stojan Stamenkovic na konferenciji za stampu na kojoj je predstavljen septembraski broj Mesecnih analiza Instituta ekonomskih nauka u Beogradu. - "Iz bilansa Narodne banke Jugoslavije moze se zakljuciti da je ona emitovala dinara za kupovinu maraka u protivvrednosti od 620 do 640 miliona maraka tokom juna, jula i avgusta, zatim jos 300 miliona dinara u vidu plasmana bankama, tako da je novcana masa povecana za 46 procenata ili 2,7 milijardi dinara", rekao je Stamenkovic. Kretanje novcane mase, gotovog novca i javne potrosnje u ovom periodu pokazuju da je najveci deo ovih sredstava otisao pravo u potrosnju, to jest, za isplatu zaostalih plata i penzija koje se finansiraju iz budzeta, ocenio je Stamenkovic.

Suma plata u vanprivredi u avgustu je dostigla 72 procenta sume plata u privredi, rekao je Stamenkovic. Plate su u avgustu porasle za 27,4 procenta i to u privredi za osam procenata, a u vanprivredi (zdravstvu, skolstvu, administraciji) za 73,8 odsto, pa nas "genijalni penzijski sistem" sada zahteva da i penzije budu povecane za 27,4 odsto, rekao je Stamenkovic. "Sad se pitam odakle sredstva za to", rekao je Stamenkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /