Sreda, 8. oktobar 1997.

MOMCILO TRAJKOVIC, PREDSEDNIK SRPSKOG POKRETA OTPORA

Na Kosovu ce ziveti samo Albanci i srpska policija

Poslednje demonstracije Albanaca bile u funkciji zastrasivanja i iseljavanja Srba

Nis, FoNet. - Predsednik Srpskog pokreta otpora na Kosovu Momcilo Trajkovic izjavio je u intervjuu niskim "Narodnim novinama" da ce na Kosovu ziveti samo Albanci i srpska policija, jer u odsustvu jasne i efikasne drzavne politike, a uz tradicionalne politicke deobe, i dalje traju seobe Srba.

"Seobe su sve vece, a o njima se cuti, jer aktuelnom rezimu kao da je stalo da se Srbi polako, ali sigurno sele i da onda rezim svoju odgovornost baci na srpski narod, koji je, eto, sam napustio Kosovo", rekao je Trajkovic. On je dodao da su poslednje demonstracije Albanaca bile u funkciji zastrasivanja i iseljavanja Srba i ako se tako nastavi epilog ce biti poznat - na Kosovu ce ostati da zive samo Albanci i srpska policija. "Srbi o Kosovu nemaju cilj, dok ga Albanci imaju i taj cilj su izneli i pred Srbijom i pred medjunarodnom zajednicom, internacionalizujuci ga", rekao je Trajkovic.

On je optuzio Socijalisticku partiju Srbije (SPS) da je je to pitanje iskoristila u predizbornoj kampanji, pokazavsi, kako je rekao, svo svoje licemesrstvo. "Naglo vracanje SPS-a Kosovskom pitanju, pa i nacionalnom pitanju u predizbornoj kampanji, pokazuje kolika je moc zloupotrebe. Gospodin Lilic obecao je da ce Srbija biti drzava srpskog naroda, a gospodin Vojislav Zivkovic, predsendik SPS za Kosovo i Metohiju, cak je obecao da ce SPS ukinuti pokrajine. Nama sada preostaje da vidimo koliko su bili iskreni", rekao je Trajkovic, isticuci da se Srpski pokret otpora zalaze za srpsko-srpski dijalog, kako bi moglo da se krene u srpsko- albanski dijalog za resavanje kosovskog problema.

Trajkovic je primetio da ce najteze biti uspostaviti konsenzus SPS i radikala, koji su do sada ignorisali srpsko-srpski dijalog i naglasio da vec postoji americko-nemacka inicijativa za Kosovo. On je upozorio da se sve manje Kosovo istice kao unutrasnja stvar Srbije, a sve vise kao pitanje Jugoslavije, sto govori da ce se od Slobodana Milosevica, kao mocnika, kako je rekao, traziti resenje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /