Sreda, 8. oktobar 1997.

ENGLESKA STAMPA O PREDSEDNICKIM IZBORIMA U SRBIJI

"Tajms": Seselj je Frankestajn koga je stvorio Milosevic

Preplasenim ljudima mogucom pobedom radikala ostaje nada da ce se razbijena opozicija ujediniti oko Zorana Djindjica kji je najavio ucestvovanje na sledecim izborima

London, Beta. - Srbi su svojim glasovima doveli sebe na ivicu kosmara, naslov je teksta u kome jucerasnji "Indipendent" opisuje kako je na proteklim izborima "Srbija uspela da se uvuce u jos dublji politicki haos". U isto vreme list ocenjuje da "za Crnu Goru jos ima nade".

Vojslav Seselj je, kako pise "Indipendent", iskoristio gubitak politickih iluzija od kojih akutno pati veliki deo srpskog stanovnistva, kao i rascep opozicije i tako se probio do samog politickog vrha. Sto zbog apatije, sto zbog nemogucnosti da se odluci na izbor izmedju dva odbojna kandidata, vise od 50 odsto biraca nije glasalo, navodi "Indipendent". Iako je potencijalni kosmar koji bi predstavljala vladavina nesudjenog predsednika Seselja ovim za sada izbegnut, ista, ako ne i veca, opasnost preti na sledecim izborima, dodaje britanski list.

Po oceni "Indipendenta" krajnja razocaranost sadasnjom situacijom jedina je zajednicka tacka koju dele mnogi potencijalni Seseljevi glasaci, ali ona ipak moze da se ispostavi kao odlucujuca. Ovaj utisak se pojacava kada se uzme u obzir potpuna razjedinjenost opozicije koja se vise napada medjusobno, nego sto je u stanju da napade usmeri na Slobodana Milosevica. Cini se ipak da se srpski led razbija, smatra "Indipendent", mada je pravac kretanja tih ledenih komadica opasno nepredvidljiv.

Jucerasnji "Tajms" pise da je na protkelim izborima "Beograd jedva izbegao pobedu fasista". List prenosi izjave zapadnih diplomata koji kazu da je Srbija za dlaku izbegla katastrofu i da je Seselj "Frankestajn koga je stvorio sam Slobodan Milosevic. Zahvaljujuci socijalno-ekonomskim uslovima koje nudi, slicnim onim u Nemackoj pre stupanja Hitlera na vlast, Seselj je sada postao jaci od svog tvorca, dodaje "Tajms".

"Dejli telegraf" pise da Seselj ciji je izborni slogan bio "Srbija za Srbe" odrzava redovne kontakte sa Vladimirom Zirinovskim u Rusiji i Zan Mari Lepenom u Francuskoj, i navodi njegove reci da ce ukoliko dodje na vlast prekinuti sve veze sa Zapadom.

"Fajnensel tajms" objavljuje fotografiju pobednicki raspolozenog Seselja kako sece slavljenicku tortu sa mapom velike Srbije. List posebno istice da je ovakav rezultat izbora veliki udarac za Slobodana Milosevica. List dodaje da je Seselj glasanje u nedelju nazvao tragikomicnim, optuzivsi socijaliste da su prvo napunili izborne kutije glasovima Albanaca da bi ih zatim, kada su shvatili da Lilic nece pobediti, brzo ispraznili i tako zbog slabog odziva ponistili izbore. Ovu, kao i optuzbu da je policija vrsila pritisak na gradjane da glasaju za Lilica, potvrdili su i posmatraci Centra za slobodne izbore i demokratiju. Zapadnim zemljama, alarmiranim mogucom pobedom radikala, ostaje samo da se nadaju da ce se razbijena opozicija ujediniti oko svog kandidata Zorana Djindjica koji je najavio ucestvovanje na sledecim izborima, zakljucuje "FT".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /