Sreda, 8. oktobar 1997.

POLITICKE STRANKE O PREDAJI BOSANSKIH HRVATA TRIBUNALU

Trazi se ostavka vlade

Zagreb, Beta. - Predsednik Hrvatske stranke prava Ante Djapic zatrazio je da hrvatska vlada podnese ostavku zbog predaje desetorice bosanskih Hrvata Haskom tribunalu. U preksinocnoj emisiji "Motrista" Hrvatske televizije, Djapic je osudio predaju i rekao da je krajnje vreme da se o tim problemima vrlo ozbiljno razgovara u parlamentu. "Mislim da bi hrvatska vlada, bar u odnosu na profesionalno politicku etiku, morala ponuditi mandat na raspolaganje, pa makar ne bio prihvacen. Necu reci da je Hrvatska na kolenima, jer imamo vojsku i policiju, ali ova politika dovodi Hrvatsku u jedan poluklececi polozaj", rekao je on. Podsecajuci na reci premijera Zlatka Matese da "necemo nase ljude izrucivati za kredite", Djapic je ocenio da su "oni dati bez kredita", prenosi "Slobodna Dalmacija".

Predsednik Hrvatske seljacke stranke Zlatko Tomcic, rekao je, kako prenosi "Slobodna Dalmacija", da ga "u svemu tome zanima jesu li ti ljudi otisli dobrovoljno u Hag i preuzeli rizik dokazivanja svoje nevinosti, ili su izruceni, pa je onda pitanje zasto se toliko odugovlacilo s tim i zasto ih je Hrvatska tek sada izrucila".

Predsednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke Vlado Gotovac izjavio je: "Vec je dugo medjunarodna zajednica od nas ocekivala da izrucimo te ljude Hagu. Nadam se da ce im sud omoguciti pravican i brz proces. Ako je Hrvatska preuzela odredjene obaveze, a nije ih ostvarila, ocito sada to skupo placamo", dodao je Gotovac.

Potpredsednik Hrvatske narodne stranke Stipe Mesic ocenio je da izrucenje desetorice bosanskih Hrvata Haskom tribunalu znaci da je "hrvatska drzavna politika, koja je od pocetka bila pogresna, dozivela krah".

Potpredsednik Socijaldemokratske partije Zdravko Tomac ocenio je da je Hrvatska "Pritisnuta medjunarodnim pritiscima, verovatno vrsila pritisak na te ljude da se dobrovoljno predaju, sto je vazan cin, posebno za one koji nisu krivi, jer su radi nacionalnih interesa prihvatili tesku odgovornost", rekao je Tomac "Slobodnoj Dalmaciji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /