Sreda, 8. oktobar 1997.

JOZEF JANING O NOVIM INICIJATIVAMA ZA KOSOVO

Treba graditi poverenje

Postoje brojna polja u kojima se moze saradjivati bez obaveznog jedinstva o pitanju statusa Kosova

- Nasa ideja je da se pronadju putevi koji bi dugorocnu diskusiju o pitanju statusa preveli na polje prakticnog poboljsanja situacije na Kosovu, kaze za "Nasu Borbu" zamenik direktora Centra za primenjena politicka istrazivanja Univerziteta "Ludvig Maksimilijan" u Minhenu, Jozef Janing. Ovaj Centar je vodeca spoljnopoliticka kreativna institucija u Nemackoj koja se angazovala i na razradi ideja za resavanja i poboljsanja situacije na Kosovu.

Nemacki ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel je pretprosle nedelje izneo novu inicijativu o Kosovu. Tokom zasedanja generalne skupstine u Njujorku, cele prosle nedelje visoki diplomati SAD, Nemacke, Jugoslavije, Albanije i drugih clanica kontakt grupe imali su niz medjusobnih susreta povodom nove inicijative o Kosovu. Ta inicijativa koja je definitivno najavljena kao zajednicka americko- nemacka inicijativa, odnosno, americko-evropska inicijativa trebalo bi da narednih dana bude predstavljena domacim akterima. Sve ovo bio je povod da gospodina Janinga tokom boravka u Beogradu zamolimo da iznese neke naznake o mogucnom sadrzaju inicijative, buduci da je ucestvovao u radnoj grupi Fondacije "Bertelsman" koja vec dve godine razmatra pitanje Kosova.

- Mora se pokrenuti proces koji, nezavisno od toga koje varijante statusa prizeljkuju strane, priblizava obe strane nekim merama gradjenja poverenja. Rezultat naseg rada na tom polju jeste saznanje da je to mogucno. Unutar razlicitih statusa postoje brojna polja u kojima se moze saradjivati, bez obaveznog jedinstva o pitanju statusa. Koriscenje te mogucnosti jeste cilj inicijative, kaze Jozef Janing.

Poboljsanje odnosa srpske i albanske strane na Kosovu narocito je vazan korak u integraciji Jugoslavije u medjunarodne institucije, posebno u OEBS. To je vazniji korak nego prijem u Savet Evrope koji dolazi kasnije, prokomentarisao je Janing.

D. Bisenic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /