Sreda, 8. oktobar 1997.

ZORAN DJINDJIC, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE, NAJAVIO NOVE PROTESTE U SRBIJI

Demokratski savez za nove izbore

Lider DS istakao da se radi na stvaranju vrlo siroke demokratske koalicije, cije ce jezgro ciniti DS, Gradjanski savez Srbije i Studentski politicki klub, odbacujuci mogucnost udruzivanja sa Srpskim pokretom obnove

Beograd. - Demokratska stranka ce ucestovati u sklopu "sirokog demokratskog bloka" na ponovnim predsednickim izborima ukoliko drzavni mediji pocnu da govore istinu u roku od dvadesetak dana, najavio je Zoran Djindjic, predsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare i rekao da predstoji niz protesta u unutrasnjosti Srbije (Nis, Cacak, Kragujevac).

Jos se nije govorilo o tome ko bi trebalo da bude zajednicki predsednicki kandidat, rekao je Djindjic i objasnio da bi savez trebalo da cine stranke koje su bojkotovale izbore, nestranacki pojedinci kao i sve institucije "koje su nas podrzale".

Na novinarsko pitanje da li bi u takvom savezu mogao da se nadje i SPO, odnosno Vuk Draskovic, Djindjic je odgovorio da to nije verovatno "sto se njega i DS tice". "S obzirom na koaliciju u kojoj se oni sada nalaze logicnije je da se oni mozda dogovore oko nekog manjinskog kandidata", rekao je Djindjic.

Izmedju vecine ovih stranaka postoje vec neformalni dogovori o ovakvom udruzivanju i ti medjustranacki razgovori "nisu teski jer niko ne namece svoj stav, nema zelje za dominacijom". DS, Gradjanski savez Srbije i Studentski politicki klub su, kako je rekao, "dobrovoljno jezgro buduceg saveza."

Prvi korak kojim bi vlast pokazala spremnost da stvori fer uslove, odnoso preuredi rad drzavnih medija, bio bi sastanak predstavnika vlade i opozicije koji ne mora da podrazumeva javno obavezivanje. Mnogo je vaznije kakav bi bio rezulatat sastanka, ocenio je Djindjic.

Zahtev za istinom ne odnosi se toliko na deo TV dnevnika koji je stranacka hronika vec na njegov informativan deo gde se, prema recima Djindjica, moze na primer govoriti o najvecoj stopi privrednog rasta kod nas mada je privreda u kolapsu. Dok se ne kaze narodu istina on nece ni moci da izabere demokratskog predsednickog kandidata, objasnio je Djindjic.

Takmicenje takvog kandidata pri sadasnjim prilikama isto je sto i pustiti ga u ring gde nema razlike izmedju lazi i istine, gde su madjionicari najbolji politicari, objasnio je Djindjic, navodeci da se kanidatat buduceg "saveza" sigurno nece sa ostalima takmiciti u stepenu harizmaticnosti i kolicini obecanja vec je njegov zadatak da resava probleme kad pobedi. Govoreci o poseti Gelbarda, predsednik DS je rekao da je americki predstavnik dao podrsaku stavu opozicionih predstavnika koje je primio a to je - da je demokratizacija Srbije put za ocuvanje stabilnosti regiona.Mi smo za ispunjavanje medjunarodnih obaveza koje je nasa zemlja preuzela kao razultata postojanja demokratskih nacela i institucija ovde a ne da to bude iznudjeno spoljnim pritiskom, rekao je Djindjic.

Izrazavajuci nadu da ce "reformsko krilo" u Crnoj Gori pobediti u drugom krugu predsednickih izbora, Djindjic je opomenu da se u ovoj republici mora spustiti tenzija, jer su izmedju podeljenih strana iskopani duboki rovovi. Zabrinjavajuca je polarizacija u crnogorskoj drzavi, rekao je Djindjic strahujuci da bi ona takva mogla da ostane i posle izbora. Prema recima Djindjica zaustavljen je pokusaj vrha Srpskog pokreta obnove da razbije koaliciju "Zajedno" na lokalnom nivou jer su se takvom nastojanju suprotsavili mnogi predstavnici ove stranke na samom terenu.Pri tome je pomenuo "gradonacelnika Cacka, Ilica" kao "inicijatora tog talasa otpora".

Napomenuo je i da je jucerasnja neuspela sednica gradske skupstine u Beogradu bila novi dokaz postojanja koalicije socijalisita, radikala i SPO.

Lider DS je juce negirao ocene po kojima je danasnja situacija u Srbiji podurna sa prilikama iz dvadesetih godina ovog veka u zemljama koje su rodile fazizam."Nasim fasizmom ako uoste o tome mozemo da govorimo nisu ugrozeni ni Hrvati, ni Muslimani, ni Alabanci, ni nasi susedi nego mi Srbi. On je autodestruktivan, razara nase tkivo i nasi protivnici i eventualni neprijatelji mogu mirno da skrste ruke i gledaju kako propadamo", rekao je Djindjic.

N. Todorovic

Definitivno slomljen monopol socijalista

Komentarisuci poslednje izborne rezultate Djindjic je rekao da je ocito slomljen monopol Socijalisticke partije Srbije nakon deset godina. Prema njegovoj oceni deo biraca koj je dao glas Seselju ucinio je zeleci promena po bilo koju cenu pa makar one bile i na gore racunajuci da ce se nakon njih lakse praviti nove promene.

I predsednicki izbori su pokazali da je bojkot uspeo, smatra Djindjic koji navodi da medju biracim postoji veliki protesni potencijal. Vazno je da je monopol socijalista slomljen ali je lose sto je deo biraca prepusten jos goroj varijanti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /