Sreda, 8. oktobar 1997.

STEVAN MIRKOVIC O ISHODU IZBORA

Socijalisti ce sa radikalima

- Socijalisticka partija Srbije realno vise nije najjaca partija. Kazem SPS, iako se uobicajeno govori udruzena levica, jer ni JUL, ni ND ne mogu bez SPS-a. Ako se od SPS-a oduzmu mandati koje dobijaju na Kosovu, radikali su jaci. Socijalisti su formalno jaci, ali realno nisu jer glasovi na Kosovu pripadaju Albancima koji nisu izasli. Nije jos rasciscena Izborna jedinica Pec. SPS je vest u kradji, kaze za "Nasu Borbu" Stevan Mirkovic, general u penziji.

Izborni uspeh radikala Mirkovic objasnjava Seseljovom doslednoscu. "Birac u Srbiji se vec sedam godina stalno drzi u psihozi nacionalne ugrozenosti. I jos uvek je osnovno nacionalno pitanje, a ne socijalno. U pocetku je Srbima poceo taj san da se ostvaruje. Osnovana je RSK, u Bosni Karadzic i Mladic su sa svojim trupama prakticno celu Bosnu zauzeli. Odjedanput je to pocelo da se rusi i Milosevic i Draskovic malaksavaju i kolebaju se. Oni su se odrekli bar zvanicno velike Srbije i promenili su politiku. Ali Seselj nije, on je i dalje ostar, radikalan".

Socijalisti i JUL, prema Mirkovicevim ocenama, "misle da mogu lako sa Seseljem jer su ga jednom vec osisali". "Seselj se sada udvara JUL-u kada kaze da je ta partija medju cetiri najjace i govori u superlativu o njoj. To je vest covek. Mira Markovic i on se, medjutim, toliko mrze da bi Seselj sa zadovoljstvom od Mire Markovic napravio, ne Helenu Causesku, nego Mariju Antoanetu - odrubio bi joj glavu na giljotini. A da ne govorimo sta bi ona njemu. I sposobna je. Oboje, medjutim, nemaju nikakvog morala", istice Mirkovic.

Po njegovom misljenju, u ovom trenutku je relanije da SPS udje u koalicionu vladu sa radikalima, nego sa SPO. "Seselj i Milosevic su 1993. godine bili veliki prijatelji. Zahvaljujuci toj saradnji, Seselj je stalno bio u javnosti i poceo je da mu raste rejting, SPS se uplasio. Ali, i Vuk je u to vreme bio u usponu. Pocele su demonstracije, napadi na Skupstinu. Socijalistima je trebalo da sklone Cosica i za to im je bio potreban Seselj koji je i podneo inicijativu za njegovu smenu." Mirkovic podseca da je tada "napao vezu Seselj-Milosevic", smatrajuci da nije moguce da "jedna socijalisticka partija ima tako bliske odnose sa jednom fasistickom strankom". "Onda se pojavila Mira Markovic i rekla mi: "Pa Stevo, Seselj sada nije opasan. Sada treba Vuka juriti." Tu smo dosli u sukob. E kada je reseno sa Vukom, kada je on oslabio, onda su okrenuli na Seslja. I stvarno su uspeli svojom kapmanjom jer Seselj na sledecim izborima nije imao bas mnogo poslanika.

O bojkotu Mirkovic kaze: "I to je u redu. Zasto ne. To je nesto izmedju ulice i izbora. Mislim da gradjani na ovim izborima nisu imali pravu alternativu. Najveci dogadjaj na ovim izborima za mene je ogorman broj apstinenata - oko 47 procenata. Skoro polovina biraca je shvatila da nema pravog izbora."

I. Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /