Sreda, 8. oktobar 1997.

GRADSKO VECE PLOCA NE PRIHVATA AMERICKI PREDLOG O KORISCENJU LOKALNOG PRISTANISTA

BiH ne moze da bude ni osnivac ni vlasnik luke

Amerikanci predlozili da lukom Ploce upravljaju po tri clana iz Hrvatske i BiH, a da vodja tima bude Amerikanac

Ploce, Beta. - Gradsko vece Ploca odbacilo je predloge iz nove americke inicijative o koriscenju Luke Ploce i najavilo da ce uskoro saciniti sopstveni predlog sporazuma. Clanovi Gradskog veca na jucerasnoj sednici nisu prihvatili predlog da Bosna i Hercegovina bude osnivac i vlasnik slobodne zone u Luci Ploce i da joj za tu namenu Republika Hrvatska "iznajmi odgovarajuci deo teritorija plocanske luke" na tridesetak godina.

Novi americki predlog obelodanjen je 1. oktobra posto su celnici Ploca odbacili prvobitni predlog o koriscenju Luke koji je bio sacinjen na osnovu Vasingtonskog sporazuma o formiranju Federacije BiH. Vasingtonskim sporazumom, potpisanim 18. marta 1994, Hrvatska je preuzela obavezu da deo Luke Ploce iznajmi Federaciji na 99 godina. Predstavnici Ploca odlucili su, takodje, da na osnovu ekonomskih kriterijuma hitno izrade "plocanski model" predloga sporazuma o koriscenju Luke Ploce.

Gradsko vece Ploca se zalaze za poslovne odnose privrednih subjekata s obe strane, ali odlucno odbacuje americke predloge o imenovanju clanova Upravnog odbora lucke uprave od strane BiH. Predstavnici grada Ploce ne prihvataju ni predlog o osnivanju zajednickog poverenistva za Luku, na cijem bi celu bio strani drzavljanin s arbitrarnim ovlascenjima.

Prema americkom predlogu, BiH bi u Upravni odbor Luke Ploce delegirala pet clanova koji bi mogli kontrolisati "da Luka funkcionise bez diskriminacije". Realizaciju ugovora pratilo bi zajednicko telo sastavljeno od po tri clana iz Hrvatske i BiH i jednog clana koga bi birala americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt. Taj americki clan bio bi vodja tima. Na ovaj nacin SAD bi garantovale sprovodjenje tog ugovora .

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /