Sreda, 8. oktobar 1997.

U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI FILM IZ 1922.

Rekonstruisan i prikazan prvi crnogorski film

"Voskresenja ne biva bez smrti", film o poslednjoj crnogorskoj vladi, bice prikazan na Festivalu nemog filma u italijanskom gradu Pordenone

Beograd, Beta. - U Jugoslovenskoj kinoteci juce je prikazan film iz 1922. godine - "Voskresenja ne biva bez smrti". Ovaj film spada u najznacajnija dela iz perioda nemog filma i dugo se smatralo da je izgubljen. O njemu su nove generacije znale samo na osnovu tekstova iz stampe i filmskih istorigrafija. Medjutim, pre dve godine u Italiji je pronadjena jedna rolna ovog filma (prolog). Na osnovu tog materijala, nekoliko kadrova pronadjenih u Jugoslovenskoj kinoteci i 47 originalnih fotografija, Feniks film je uspeo da izvrsi rekonstrukciju filma.

Autor rekonstrukcije jeste Dejan Kosanovic, kome je uz Jugoslovensku kinoteku znatno pomogla Kinoteka Furlanije iz Djemone u Italiji, kao i cetinjske porodice Popovic i Soc od kojih je Kosanovic dobio 21 metar filmskog materijala, originalan scenario i dvadesetak fotografija. "Radi se zapravo o prvom crnogorskom filmu, koji nikada nije bio prikazivan u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, jer je bio politicki neprihvatljiv", rekao je Dejan Kosanovic. On je istakao da je film snimljen prema ideji i scenariju Vladimira Dj. Popovica, uglednog cetinjskog advokata i ministra pravde u poslednjoj crnogoroskoj vladi pred Prvi svetski rat. Film je realizovan u produkciji tadasnje filmske dive Elene Sangro, koja je u filmu igrala i glavnu ulogu, dodao je Kosanovic.

U finansiranju filma ucestvovali su crnogorski i italijanski dvor, jer je film u tom trenutku imao i politicku funkciju odnosno trebalo je da pokaze crnogorske zasluge u Prvom svetskom ratu i da na taj nacin ukaze na saveznicku nepravdu prema dinastiji Petrovic. Moto filma bio je otisnut na reklamnom plakatu, gde iznad oborene crveno-plavo-bele crnogorske zastave na steni Lovcena stoji orao, a ispod toga pise : "Ovo su blaga sto ih je Crna Gora hranila za pet stoljeca - cast i sloboda. Godine 1916. privremeno je izgubila slobodu, cast je sacuvana".

Film "Voskresenja ne biva bez smrti", koji ce ovog meseca ucestvovati na najcuvenijem festivalu nemog filma u svetu - u italijanskom gradu Pordenone, znacajan je prilog i za razumevanje politicke istorije na podrucju Balkana, rekao je Kosanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /