Sreda, 8. oktobar 1997.

POSMATRACKA MISIJA OEBS U CRNOJ GORI OCENILA DA JE PRVI KRUG PREDSEDNICKIH IZBORA TEHNICKI DOBRO OBAVLJEN

Predlozena revizija birackih spiskova

Neke odluke Republicke izborne komisije ocenjene kao protivne "duhu zakona"

Podgorica. - Stalni clanovi posmatracke misije OEBS u Crnoj Gori prezentirali su, na konferenciji za stampu u hotelu "Crna Gora", svoje preliminarno saopstenje u vezi sa predsjednickim izborima u Crnoj Gori, i najavili konacan izvjestaj ubrzo poslije zavrsetka izbornog procesa. Saopstenje je procitao Jan Edoj, koordinator Posmatracke misije, inace Norvezanin, a na novinarska pitanja odgovarao je gospodin Piter Hec, Britanac, glavni strucnjak u misiji za izborne sisteme.

U preliminarnom saopstenju naglaseno je da su predsjednicki izbori u Crnoj Gori "dobro obavljeni" ako se posmatraju "s tacke gledista upravne i tehnicke procedure". Kao stvar od velike vaznosti, u tom saopstenju je istaknuto da je uoci izbora ukinut clan 5. Zakona o izboru predsjednika Republike, i to od strane Saveznog ustavnog suda, "cime su oborene odluke Republicke izborne komisije i Ustavnog suda Crne Gore da bi se omogucilo da pojedina politicka partija ili grupa gradjana moze da predlozi vise od jednog kandidata, sto je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje su bile na snazi na pocetku izbornog procesa".

"U Crnoj Gori postoji mogucnost da razliciti politicki interesi budu zastupljeni u komisijama i odborima. Time je omoguceno predstavnicima kandidata da imaju vaznu ulogu u obezbedjivanju izbornog procesa.

Izborni zakon omogucava takvo zastupanje u okviru prosirenog sastava izbornih organa, dok istovremeno postoje odredbe koje se odnose na obavezu da clanstvo stalnog sastava bude nezavisno i nepristrasno. Republicka izborna komisija je 19. septembra 1997. godine izdala uputstvo opstinskim izbornim komisijama, koje nalaze da stalni clanovi birackih odbora treba da budu birani na osnovu predloga koje daju kandidati. Ovo uputstvo je u suprotnosti sa duhom samog zakona, a da bi se obezbijedila nepristrasnost i otvorenost neophodno je postojanje jasne razlike izmedju nestranackog i stranackog clanstva na svakom nivou. Zakasnjelo prisustvo predstavnika kandidata na svim nivoima, u periodu od samo pet dana prije izbora, onemogucilo je njihovo ucestvovanje u svim aspektima izborne administracije. Odluka RIK da bi takvo predstavljanje trebalo da bude istovremeno za sve kandidate, takodje je u suprotnosti sa duhom zakona i onemogucila je ucestvovanje predstavnika u ranoj fazi, oslije objavljivanja liste predlozenih kandidata 20. septembra 1997. godine", stoji u preliminarnom saopstenju posmatracke misije OEBS-a.

Vojinovic na pres konferenciji

Konferenciji za stampu prisustvovao je i predsjednicki kandidat SDS CG dr Novica Vojinovic, ali na njegovo pitanje, u vezi sa neravnopravnim uslovima tokom izborne kampanje, gospode nijesu zeljela da odgovore iz principijelnih razloga.

U saopstenju se naglasava i problem neurednosti birackih spiskova. "Posmatranje na samim birackim mjestima", stoji u saopstenju, "potvrdilo je potrebu da se mnogi gradjani, koji su greskom izostavljeni sa spiska ili su pogresno zavedeni u spisak, upute opstinskim kancelarijama da bi dobili uvjerenje kojim potvrdjuju svoje pravo da budu zavedeni u biracke spiskove".

Da bi se ovi problemi izbjegli tokom drugog izbornog kruga, u seopstenju se sugerise a se "razmotri upotreba popunjenih formulara koje su biracki odbori zadrzali da bi dopunili biracke spiskove". Sugerisano je, takodje, da se sa birackih spiskova uklone imena umrlih osoba ili onih koje su promijenile mjesto boravka. Upozorava se, pritom, da bi "naduvani" biracki spiskovi mogli dovesti do ponavljanja izbora na mjestima gdje je odziv biraca manji od 50 posto.

U saopstenju posmatracke misije OeBS-a zasluzile su pohvalu zakonske odredbe koje se ticu predstavljanja predsjednickih kandidata u medijima, ali je naglaseno da bi trebalo doci do jedne "pravicne formule" za predstavljanje svih stavova, imajuci u vidu cinjenicu da su partije i kandidati nejednako finansijski mocni. U odgovoru na novinarsko pitanje u vezi sa odnosom drzavnih medija prema kandidatu Momiru Bulatovicu, receno je da ce u krajnjem izvestju ova problematika biti detaljno komentarisana.

D. Vukovic

Posmatraci i u drugom krugu

Posmatracka misija OEBS-a imala je tim od sedam posmatraca na duzi, i 49 posmatraca na kraci rok. Na sam dan izbora pokrili su oko 40 odsto birackih mjesta u Crnoj Gori, i nijesu primijetili vece nepravilnosti, izuzimajuci probleme sa birackim spiskovima i guzve na pojedinim birackim mjestima. Za drugi izborni krug, 19. oktobra, oekuje se da ce biti prisutan skoro isti broj posmatraca. Inace, posmatracka misija je zadovoljna saradnjom sa vlastima i izbornim organima na svim nivoima, kao i prijemom kod gradjana.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /