Sreda, 8. oktobar 1997.

POSAO VLADE CRNE GORE S BELGIJSKOM PIVAROM "INTERBREW"

Deo "Trebjese" prodat za 25 miliona maraka

Podgorica, Montena-faks. - Predstavnici republickih fondova i ovlasceni predstavnici belgijske kompanije "Interbrew", potpisali su preksinoc ugovor o prodaji 60,84 odsto akcija nisicke Industrije piva "Trebjesa", u vrijednosti od 25 miliona maraka, saopstila je juce Agencija Vlade Crne Gore za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja.

Tom cinu prethodila je perocedura medjunarodnog konkursa, u kome je posrednicku ulogu odigrala Hong Kong Sangaj banka. Izmedju vise prijavljenih svjetski poznatih firmi, medju kojima je u najuzoj konkurenciji bila i kompanija "Carlaberg-Tuborg", prihvacena je ponuda kompanije "Interber", koja je druga evropska i peta svjetska firma u proizvodnji piva i sokova.

Ugovorom se predvidja obezbjedjenje direknih investicija za razvoj fabrike "Trebjesa", u iznosu od 16,2 miliona maraka, u prve dvije godine, te da nema otpustanja radnika, niti smanjenja plata, koje prosjecno moraju iznositi 600 maraka po radniku. Radnicima ce biti dodijeljena specijalna dividenda, u iznosu od milion maraka, a dio dobiti, od najmanje 250 hiljada maraka godisnje, usmjeravace u stambeni fond.

Realizacijom tog ugovora ocekuje se povecanje proizvodnje od najmanje 50 odsto. Istovremeno, Ugovor obezbjedjuje da niksicko pivo cini najmanje 80 odsto ukupne proizvodnje, s tim sto ce se njegova prodaja vrsiti na medjunarodnom trzistu, posredstvom prodajne mreze "Interbrew", stoji na kraju saopstenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /