Sreda, 8. oktobar 1997.

REAGOVANJA U CRNOJ GORI NA ISHOD PRVOG KRUGA PREDSEDNICKIH IZBORA

I iznenadjenje i zadovoljstvo

Novak Kilibarda: Socijalna nesigurnost trazi spas u vodji. Zarko Rakcevic: Danak dugogodisnjoj manipulaciji javnim mnjenjem. Rifat Veskovic: Napustanje velikosrpske politike. Ferhat Dinosa: Gde su Crnogorci?

Podgorica. - Ishod glasanja za predsjednika Crne Gore iznenadio je, prije svega, glavne konkurente, ali i one koji su se na bilo koji nacin angazovali da njihov kandidat dobije vec u prvom krugu. Nezadovoljstvo takvim ishodom u toku noci brojanja glasackih listica pokazali su i Milo Djukanovic i Momir Bulatovic, da bi vec sjutradan javno pokazali zadovoljstvo postignutim rezultatima, pozivajuci birace da im i u drugom krugu poklone svoje povjerenje.

Za predsjednika Narodne stranke i jednog od lidera koalicije "Narodna sloga" dr Novaka Kilibardu rezultati predsjednickih izbora u Crnoj Gori i Srbiji "imaju zajednicki imenitelj u cinjenici da socijalna nesigurnost i politicka neizvjesnost traze spas u vodji". "Ekonomski nestabilni ljudi, koji uz to nemaju politicki kompas kao pravac koji sami mogu da slijede svojom politickom svijescu, potrazili su pribjeziste, bolje reci svoj privremeni priholoski stabilizator u vodji", rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare dr Kilibarda. On to objasnjava ovako: "Svi koji su u Srbiji glasali za Lilica mislili su na Milosevica, a oni koji su glasali za Seselja, proracunali su da bi on mogao parirati Milosevicu. I glasaci g. Bulatovica isli su istim pravcem. Naime, glasajuci za njega oni su mislili na Milosevica. Toga je bio svjestan g. Bulatovic, pa je svoju izbornu propagandu organizovao tako da ona znaci borbu za ocuvanje onoga za sta se zauzima Milosevic, a to je ocuvanje Jugoslavije, srpstva i Kosova".

Proslava Bulatovicevog vodjstva
sa Seseljevim posterima:
Pristalice predsednika Crne Gore
u ponedeljak na ulicama Podgorice
FOTO: FoNet

Dr Kilibarda kaze da su se "na Bulatovicevim promotivnim mitinzima mogli vidjeti, jedan uz drugog, transparenti sa zvijedom petokrakom i sa mrtvackom glavom, s komunistickim pozdravom u obliku stisnute pesnice i sa hriscanska tri prsta". Ta slika, konstatuje lider "narodnjaka", podsjeca na pozar u savani od koga zajedno bjese lav i gazela, pacov i zmija. "U Srbiji i Crnoj Gori taj pozar su ekonomske reforme, tranzicija, postovanje Dejtonskog sporazuma, integracija u Evropu i,posebno, harmonizovanje visevjerske i visenacionalne stvarnosti SRJ", dodaje dr Kilibarda, uz konstataciju da je i ovog puta i u Srbiji i u Crnoj Gori "uspjela velika manipulacija".

On uocava i znake propasti te manipulacije - u Srbiji neizlazak na izbore onog dijela Srbije koji ima razvijenu politicku svijest i osjecaj za demokratiju, a u Crnoj Gori Sporazum reformskog krila DPS-a i demokratske opozicije koji je opredijelio blizu 150.000 biraca da glasaju za Mila Djukanovica.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Zarko Rakcevic smatra da se "danas placa danak dugogodisnjoj manipulaciji javnim mnjenjem, iskrivljivanju realnosti i dugogodisnjem bezuslovnom slijedjenju Milosevica i Seselja". "Smatramo da je sada potvrdjena teza da se totalitarnoj politici moze suprotstaviti samo siroki demokratski blok. Pojedinacno suprotstavljanje je unaprijed osudjeno na propast", izjavio je Rakcevic.

Nestrpljivo ocekivanje TV duela

Kandidati koji ce "trcati" i drugi izbornikrug izjavili su da s posebnimnestrpljenjem i zadovoljstvom cekaju suceljavanje na televiziji. "Ocekujem dva televizijska duela, kda vise nece moci da budea izbjegnuta prilika da povedem dijalog sa g. Djukanovicem, koji je on tako nespretno izbjegao prilikomprethodnog suceljavanja",izjavio je Bulatovic, dok Djukanovic misli da ce biti posebno interesantno da njegov rival "konano pred licem javnosti objasni, sada do tancina, tu svoju istinu".

Rifat Veskovic, potpredsjednik SDA za Crnu Goru, medjutim, smatra da ovakav ishod glasanja ukazuje na cinjenicu da je "veliki dio crnogorskog naroda konacno napustio koncept retrogradne velikosrpske politike i da se oprijedijelio za reformsku i demokratsku opciju Mila Djukanovica, dok se portparol Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinosa pita gdje su Crnogorci? "Do sada nijesam znao da ima toliko Srba u nasoj republici, odnosno da ima tako malo Crnogoraca", izjavio je Dinosa, pitajuci se pritom, "sta su na ovimizborima radili simpatizeri i clanovi Liberalnog saveza i Narodne stranke?"

Svi se sada pitaju kako za cetrnaest narednih dana napraviti preokret u svoju korist i gdje naci potrebni broj glasaca za konacnu pobjedu. Dr Kilibarda se nada da ce na ponovljenim izborima odigrati presudnu ulogu oni gradjani koji nijesu izasli na izbore, a koji ce uvidjeti da predvodnici koji "u jednoj ruci nose petokraku,a u drugoj mrtvacku glavu mogu samo Crnu Goru pretvoriti u novu Bosnu".

B. I. Milicic

Posebno zadovoljstvo Narodne stranke

Slab rezultat dr Novice Stanica (kandidata Narodne stranke dr Bozidara Bojovica) na predsjednickim izborima, dr Novak Kilibarda komentarise s posebnim zadovoljstvom. "Sve sto je otpalood Narodne stranke tokom proteklih sedam godina rezultiralo je zanemarljivim brojem glasova koji su dati Novici Stanicu", konstatovao je lider "narodnjaka" dr Novak Kilibarda, navodeci to kao pokazatelj da je njegova stranka "stabilno utemeljena kao politicka partija koja evolutivno uskladjuje nacionalni i demokratski cinilac u svojoj praksi".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /