Sreda, 8. oktobar 1997.

VOJISLAV SESELJ O IZBORNIM REZULTATIMA

Jedan procenat izgubljen u "birokratskoj dokumentaciji"

Iako su izbori bili "bremeniti nepravilnostima", radikali nece traziti ponavljanje, medjutim, "nece odustati od krivicnog gonjenja Miladina Ivanovica, nacelnika Peckog okruga i njegovih kompanjona"

Beograd. - Srpski radikali su ubedljivo pobedili na predsednickim izborima, a falio je samo jedan procenat glasova pa da izbori budu uspesni - rekao je Vojislav Seselj, predsednicki kandidat Srpske radikalne stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare i precizirao da je "taj procenat izgubljen u birokratskoj dokumentaciji".

Prema njegovim recima, izbori su bili "bremeniti nepravilnostima" ali ipak nema dovoljno elemenata za zahtev za njihovim ponavljanjem. Radikali, medjutim, "nece odustati od krivicnog gonjenja Miladina Ivanovica, nacelnika Peckog okruga i njegovih kompanjona".

- Oni su najpre ubacivali falsifikovane glasacke listice, pa kad su shvatili da ne mogu doprineti pobedi Zorana Lilica, poceli su da vracaju ukradene siptarske glasove, kako odziv biraca ne bi presao 50 procenata - rekao je Seselj. On je naglasio i da su radikali iz Beograda poslali 500 kontrolora, nakon cega je naglo porastao broj apstinenata u odnosu na poslanicke izbore, "sto ozbiljno dovodi u sumnju njihove rezultate i predstavlja dokaz za tezu da je neophodno ponoviti parlamentarne izbore na tom podrucju".

Izrazivsi uverenje u radikalsku pobedu na sledecim predsednickim izborima, Seselj je rekao da oni mogu biti odrzani najmanje dva meseca nakon konstituisanja republicke skupstine. Centralna otadzbinska uprava SRS ce krajem ove ili tokom sledece sedmice odluciti koga ce, ovoga puta, kandidovati za predsednika, najavio je Seselj i ocenio da je "Zoran Lilic bio najbolji kandidat leve koalicije, a da ce sledeci po svoj prilici osvojiti jos manje glasova".

Lider radikala je istakao da je u drugom krugu predsednickih izbora dobio pola miliona glasova vise nego u prvom, zahvaljujuci gradjanima koji su i ranije bili opredeljeni za opozicione stranke. Prema njegovim recima, Srpski pokret obnove imao je cak i kontrolore zaduzene da upisuju clanove svoje stranke koji su ucestvovali na izborima, suprotstavljajuci se naredbi Vuka Draskovica.

Seselj je ponovio spremnost za "pregovore sa ozbiljnim strankama o formiranju koncentracione vlade" i naglasio da radikali za sada ni u kakvim pregovorima nisu bili. Komentarisuci izjavu Ivana Kovacevica, portparola SPO, prema kojoj ta stranka nece uci u vladu sa socijalistima, rekao je da se "nista ne zna kod SPO" te da "validnost Kovacevicevih izjava traje 15 do 30 minuta".

Povodom izjave Roberta Gelbarda, specijalnog americkog izaslanika, koji ga je nazvao fasistom, Vojislav Seselj je rekao da je steta sto to nije bilo receno sedam dana ranije, jer bi sigurno dobio 10 procenata glasova vise na izborima. "Kada americka administracija bude popravljala odnose sa radikalima, u znak dobre volje zrtvovace Gelbarda, koji je ionako beznacajan cinovnik", rekao je Seselj.

V. D.

Seselju 51,37 odsto vazecih glasova

Jucerasnji podaci Izbornog staba SRS, dobijeni obradom rezultata sa 97,77 procenata birackih mesta, pokazuju da je na izbore izaslo 48,08 procenata gradjana sto, prema recima Vojislava Seselja, znaci da ce obrada svih rezultata pokazati da je odziv bio oko 49 procenata. Prema tim podacima, Seselj je osvojio 51,37 posto vazecih glasova, a Zoran Lilic 48,63.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /