Sreda, 8. oktobar 1997.

SPO SAOPSTIO DA NECE U KOALICIJU NI S LEVICOM NI S RADIKALIMA

Draskovic drugi put predsednicki kandidat

Andjelko Trpkovic: Obavezni smo da budemo u koaliciji s demokratskom Srbijom. Ivan Kovacevic: Pristalice SPO povecale Seseljev broj glasova

Beograd. - Za nove predsednicke izbore Srpski pokret obnove se priprema sa svojim najboljim kandidatom Vukom Draskovicem - rekao je na jucerasnjoj konferenciji Andjelko Trpkovic, portparol predsednika SPO, naglasivsi da "svako ko skupi vise od 850.000 glasova ima moralnu i svaku drugu odgovornost da se kandiduje na sledecim predsednickim izborima".

- Voleli bismo da u demokratskoj Srbiji postoji jos kandidata koji mogu da se pohvale ovom cinjenicom. Medjutim, kako je Draskovic za sada jedini pravi kandidat demokratske opozicije, sigurni smo da ce demokratska javnost i svi oni koji nisu verovali u uspeh SPO na novim predsednickim izborima podrzati Vuka Draskovica - rekao je Trpkovic, a zatim dodao: "Mi molimo svakog ko veruje i moze da dokaze da bi skupio vise od 850.000 glasova da se javi i mi cemo razmisliti o tome, jer SPO zeli demokratske promene u Srbiji".

Portparol predsednika SPO je ocenio da je na osnovu rezultata proteklih izbora, sada svima jasno da bi predsednicki kandidat koalicije "Zajedno" pobedio ubedljivo u prvom krugu, kao i da bi poslanicki kandidati osvojili vecinu u parlamentu.

- Jasno je ko je sprecio hod ka pobedi, rekao je Trpkovic i dodao da je SPO pogresio sto Zorana Djindjica nije smenio sa mesta gradonacelnika, cim je prvi put prekrsio sporazum, jer bi "usli jaci i snazniji u izbornu trku". On je ponovio da ce odbornici SPO u gradskoj skupstini podrzati izbor novog gradonacelnika iz redova Demokratske stranke i porucio demokratama da predloze novog kandidata.

Srpski pokret obnove, po recima Trpkovica, nece uci u koaliciju ni sa koalicijom levice ni sa Srpskom radikalnom strankom u republickoj skupstini.

"Obavezni smo da budemo u koaliciji sa demokratskom Srbijom", rekao je Trpkovic procenjujuci da su neosnovane price o mogucoj parlamentarnoj krizi, jer ce leva koalicija formirati vladu sa radikalima. "Ta koalicija je vec postojala i ne vidim zasto ne bi ponovo", rekao je portparol predsenika SPO.

Odgovarajuci na pitanja novinara o povecanju broja glasova koje je osvojio Vojislav Seselj, portparol SPO Ivan Kovacevic je rekao da su tome doprineli glasaci Vuka Draskovica. "Mi smo im rekli da nemaju za koga da glasaju, nismo ih ucenjivali niti im pretili iskljucivanjem iz stranke, pa se pokazalo da je veliki broj nasih glasaca glasao u drugom krugu protiv leve koalicije". On je rekao da je SPO pratio odrzavanje izbora i da "Seselj nije pokraden i moze da galami koliko hoce".

J. Kosanic

I Jasenovac pred Haskim tribunalom?

- Haski tribunal razmatra predlog predsednika SPO da se pred medjunarodnim sudom pravde odrzi veliko sudjenje izvornoj ideji etnickog ciscenja i genocida na Balkanu - rekao je Ivan Kovacevic, napominjuci da je Draskovic Tribunalu dostavio dokaze da "genocida i etnickog ciscenja na Balkanu nije bilo pre 1941. godine i da je rodno mesto tog zlocina hrvatska ustaska genocidna ideja, koja nikada nije bila osudjena ili zigosana od strane medjunarodne zajednice".

"Sigurni smo da bi pobedom predsednika SPO na predstojecim izborima bilo odrzano jedno medjunarodno sudjenje i za Jasenovac, Jadovno, Glinu i sve druge zlocine koji su ucinjeni nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Na tom sudjenju bi se pokazalo da su rat koji je izbio 1991. godine i zlocini etnickog ciscenja Srba, Hrvata i Muslimana pre svega posledica nekaznjenog ustaskog magnum krimena ucinjenog pre 50 godina", rekao je Kovacevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /