Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

KONACNI REZULTATI DRUGOG KRUGA PREDSEDNICKIH IZBORA

Srbija bez predsednika

Na izbore izaslo 3.531.063 biraca, odnosno 48,97 odsto. Vojislav Seselj dobio 1.733.859, a Zoran Lilic 1.691.354 glasa. Nove predsednicke izbore trebalo bi da raspise predsednik Skupstine Srbije

Beograd. - "Republicka izborna komisija konstatuje da na ponovljenom glasanju za izbor predsednika Srbije, 5. oktobra, nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova, pa se, na osnovu clana 9. Zakona o izboru predsednika Republike, ceo izborni postupak ima ponoviti", saopstio je, na jucerasnjoj konferenciji za stampu, predsednik RIK Balsa Govedarica, precizirajuci da nema nikakvih pravnih praznina, da nove izbore raspisuje predsednik Skupstine, ali da rokovi nisu u nadleznosti RIK.

Na osnovu zapisnika o rezultatima glasanja na 9.824 (ili 99,97 odsto) birackih mesta, glasalo je ukupno 3.531.063 (ili 48,97 odsto) od ukupno upisanih biraca. Kandidat leve koalicije SPS-JUL-ND Zoran Lilic dobio je 1.691.354 glasa (ili 47,90 odsto) od broja biraca koji su glasali, a kandidat SRS Vojislav Seselj - 1.733.859 glasova (ili 49,10 odsto) od onih koji su glasali.

Nevazecih glasackih listica bilo je 104.223 (ili 2,95 odsto) od broja onih koji su upotrebljeni. Na osnovu odluka nadleznih izbornih komisija zbog nepravilnosti, ponovljeni su izbori na tri biracka mesta i to na jednom birackom mestu u izbornoj jedinici Leskovac, i na dva mesta u izbornoj jedinici Pristina koja, zajedno, obuhvataju 3.125, ili 0,04 odsto biraca od broja upisanih u biracke spiskove.

Polazeci od ovih rezultata, od toga da nije izasla najmanje polovina od ukupno 7.210.557 upisanih biraca i da nepravilnosti na tri biracka mesta ne mogu pravno izmeniti rezultate, RIK je konstatovala da nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova.

Izbori za narodne poslanike Skupstine Srbije
Ukupan broj dobijenih glasova

Na ponovljenim izborima za narodne poslanike na deset birackih mesta u cetiri izborne jedinice (na jednom mestu u Pancevu koje obuhvata 1.865 upisanih biraca, dva biracka mesta u Novom Sadu sa 1.454 upisana biraca, sest birackih mesta u Jagodini sa 4.535 biraca i na jednom mestu u Kosovskoj Mitrovici koje obuhvata 115 upisanih biraca), u kojima ima 7.969 upisanih biraca, glasalo ih je ukupno 3.355 (ili 42,1 odsto) od ukupno upisanih u biracke spiskove.

Na ponovljenom glasanju u tih deset birackih mesta koalicija SPS-JUL-ND dobila je 1.322 glasa, SRS - 1.326 glasova, SPO - 216, a koalicija "Vojvodina" - 88.

Rezultati ponovljenog glasanja nisu imali uticaja na broj mandata koji je Republicka izborna komisija vec saopstila, rekao je Balsa Govedarica. Inace, do sada u Republicku izbornu komisiju nije stigao nijedan prigovor na ponovljene izbore za predsednika Republike 5. oktobra, koje su sprovodili isti organi kao i 21. septembra. Strani posmatraci bili su tokom drugog kruga predsednickih izbora prisutni na 272 biracka mesta, a 21. septembra - na 709. Ukupno su posetili tokom prvog i drugog izbornog kruga 981 biracko mesto u Republici.

Republicka izborna komisija podnece Skupstini izvestaj o rezultatima izbora koji ce posluziti kao osnov za potvrdjivanje poslanickih mandata, saopstio je Balsa Govedarica.

U jednom broju izbornih jedinica podneti su prigovori, ali u velikoj vecini ih uopste nije ni bilo. Oni su u nadleznosti izbornih komisija izbornih jedinica, jer one ocenjuju njihovu osnovanost, pa jos nisu stigli do RIK. Tako je Palilula povukla jedan prigovor, Novi Beograd - jedan, Zajecar - tri, Vranje - prigovor SRS... Na pitanje novinara kako RIK moze da proglasava konacnim rezultate kada prigovori i zalbe jos nisu reseni, Balsa Govedarica je odgovorio da je RIK ovlascena da saopstava rezultate izbora na osnovu zapisnika o rezultatima glasanja u izbornim jedinicama. "Rezultati eventualnih prigovora i odluka po pravnim sredstvima uzece se u obzir naknadno i sluzice kao osnova za iskazivanje konacnog izvestaja o sprovedenim izborima", precizirao je Govedarica, precizirajuci da, prema vidjenju RIK, podneti prigovori ne bi mogli da imaju uticaja na rezultate glasanja.

M. T.

Polovina izbegla "popravni"

Na pitanje novinara kako to da su izbori ponovljeni na samo deset birackih mesta, kad je on sam, pre dve nedelje, naveo da su uocene nepravilnosti u cak 20 birackih mesta u kojima treba ponoviti izbore, Balsa Govedarica je odgovorio da je, u medjuvremenu, doslo do promena. Izborna komisija, u izbornoj jedinici Pancevo, na primer, odlucila je da se ponove izbori na samo jednom birackom mestu umesto na sest. Slicne odluke doneli su i u ostalim izbornim jedinicama. Otuda poticu te razlike koje, medjutim, istice Govedarica, nece uticati na broj mandata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /