Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

PRVO POJAVLJIVANJE DESETORICE OPTUZENIH BOSANSKIH HRVATA PRED HASKIM TRIBUNALOM

Niko kriv za zlocine u Lasvanskoj dolini

Iznenadjenja nije bilo. Kao sto su i najavili prilikom "svecanog ispracaja" na splitskom aerodromu, svih deset optuzenih bosanskih Hrvata koji su se u ponedeljak dobrovoljno predali haskom Tribunalu izjasnili su se juce pred sudijama da nisu krivi za zlocine kojima ih tereti tuzilac

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Desetorica u ponedeljak dopremljenih "dobrovoljaca" izvedeni su juce pred Pretresno vece francuskog sudije Zorde u dve grupe, prema dve optuznice za zlocine u Lasvanskoj dolini, u Centralnoj Bosni, podignute istovremeno u novembru 1995. U prvoj grupi su bili oni koje tuzilac tereti kao planere i naredbodavce navedenih zlocina, dakle politicki i vojni lideri Hrvata u Centralnoj Bosni. To su: Dario Kordic, bivsi potpredsednik tzv. Herceg Bosne i njene oruzane formacije HVO; zatim Mario Cerkez, komandant brigade HVO stacionirane u Vitezu; pa Ivan Santic, predsednik opstine Vitez u vreme kojim se bavi optuznica; te, konacno, Pero Skopljak, bivsi sef policije u Vitezu.

Sve njih, zajedno sa generalom Tihomirom Blaskicem (kojem je sudjenje u toku) i Zlatkom Aleksovskim (koji je izrucen pre pet meseci tako da mu se, za sada, vodi odvojen postupak), optuznica tereti da su planirali i naredili napade HVO na muslimanska sela u dolini reke Lasva, u kojima je "etnicki ociscen" taj deo Centralne Bosne, odnosno ubijeno ili proterano gotovo celokupno muslimansko stanovnistvo. Zbog napada na nezasticena sela i razaranja muslimanskih kuca, poslovnih, verskih i obrazovnih objekata; te zbog ubijanja, proterivanja, nezakonitog zatocavanja civila i njihovog prisiljavanja na kopanje rovova u prvim borbenim linijama, tuzilac ih - u ukupno 13 tacaka optuznice - tereti za teske povrede Zenevskih konvencija i krsenja zakona i obicaja rata, s tim sto se Dariju Kordicu, kao prvoptuzenom iz ove grupe, pripisuje jos i zlocin protiv covecnosti, odnosno progon Muslimana na politickim, rasnim ili verskim osnovama. Posto im je procitana optuznica, sudija Zorda je pojedinacno prozvao svakog od optuzenih i trazio da se formalno izjasne o svakoj od tacaka koje ga terete: Kordica 13, Cerkeza 10, te Santica i Skopljaka po 3. Tako se, u prvoj "smeni" jucerasnjeg izjasnjavanja, pred Sudom ukupno 29 puta culo: "Nisam kriv!"

Isto se ponovilo i u drugoj "smeni", kada je pred sudije izvedeno sest optuzenih vojnika HVO, koje optuznica "Kupreskic i ostali" tereti da su bili neposredni izvrsioci zlocina... koje su planirali i naredili oni iz optuznice "Kordic i ostali." Pojedinacno se izjasnjavajuci o svakoj tacki optuznice svih sest optuzenih je ukupno 34 puta ponovilo: "Nisam kriv!"

Jesu li, ili nisu, krivi... utvrdice se na sudjenjima koja slede. Uprkos tvrdnjama o navodnim garancijama da ce ta sudjenja poceti u roku od 3 do 5 meseci, predsedavajuci sudija Zorda je danas naglasio da je jos preuranjeno govoriti o pocetku sudjenja, buduci da to zavisi od mnostva okolnosti, a pre svega od cinjenice da Tribunal raspolaze samo jednom sudnicom, u kojoj se vec radi u dve smene.

Kordic razume "strane jezike"

Dario Kordic je u potpunosti razumeo optuznicu, mada je - kako se pozalio sudijama - "nije cuo na hrvatskom, vec uglavnom vise na srpskom i bosanskom." Predsedavajuci sudija Zorda je, na to, primetio kako je Tribunal vec doneo odluku povodom takvih primedbi i ponovo upitao optuzenog da li je razumeo optuznicu. Posto je Kordic odgovorio potvrdno, sudija Zorda je od optuzenog zatrazio da se izjasni o svakoj pojedinoj tacki. Nakon sto se 13 puta izjasnio da nije kriv, Kordic je to, na kraju, sazeo u jednu recenicu na "cistom hrvatskom": "Po ni jednoj tacki optuznice izjasnjavam se da nisam kriv." Ostalih 9 optuzenih nisu imali nikakve primedbe na bosansko-hrvatsko-srpski prevod optuznice sa francuskog, na kojem je citao sekretar Suda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /