Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

DA LI CE OPOZICIJA IMATI SVOG KANDIDATA NA NOVIM PREDSEDNICKIM IZBORIMA

Kandidat posle 15. oktobra

Najcesce spominjana imena Milana Panica i Vojislava Kostunice. Razgovori opozicionih stranaka u narednih deset dana

Najcesce pominjani kandidat kako za protekle tako i za nove predsednicke izbore jeste Milan Panic, vlasnik ICN Galenike i nekadasnji savezni premijer. Panic ponovo figurira kao najozbiljniji kandidat demokratske opozicije, kako se u poslednje vreme profilisu Demokratska stranka i Gradjanski savez Srbije. Ove stranke ocekuju da ce ih ostale opozicione partije pratiti u nastojanju da se izabere zajednicki opozicioni kandidat uz fer izborne uslove.

Glavni inicijator ideje o zajednickom predsednickom kandidatu, Zoran Djindjic svakodnevno je u kontaktu sa Milanom Panicem, ali i sa vecinom predsednickih kandidata koji su ucestvovali na prethodnim izborima. Kako tvrde demokrate, najvaznije je da brojni predsednicki kandidati koji se nisu plasirali u drugi krug, zajedno sa svojim strankama otvoreno podrze zajednickog predsednickog kandidata cele demokratske opozicije.

Opozicione stranke koje su bojkotovale izbore, kao i stranke koje su ucestvovale i na parlamentnim i predsednickim izborima, donece, kako saznajemo, definitivnu odluku o zajednickom kandidatu u narednih deset dana i saopstiti njegovo ime sredinom oktobra. Ime koje je u dosadasnjim pregovorima najcesce pominjano pored Milana Panica, jeste Vojislav Kostunica, predsednik DSS.

Definitivna odluka bice objavljena posle 15. oktobra, jer je, kako tvrdi funkcioner DS za nas list, veoma vazno da u Crnoj Gori prvo pobedi Milo Djukanovic, pa da se tek onda javnost u Srbiji pripremi za demokratiju u liku predsednickog kndidata koji se nije pojavio na prethodnim "nedemokratskim" izborima.

Do tada, sve stranke pokusace da se izbore za demokratske i fer izbore, kako bi istrajali u zahtevima na kojima su insistirali pre prethodnih izbora. Prvobitno ce biti organizovani protesti koje su Djindjic i Vesna Pesic vec najavili, a znacajnu ulogu po planu treba da odigra pritisak medjunarodne zajednice.

- Demokratska stranka ce u narednih deset dana obaviti razgovore sa svim strankama demokratske opozicije o zajednickom predsednickom kandidatu i izbornim uslovima za predstojece predsednicke izbore u Srbiji, kaze potpredsednik DS Slobodan Vuksanovic u izjavi za nas list, potvrdjujuci da "demokratski blok treba da cine sve stranke koje su bojkotovale izbore, kao i svi pojedinci i institucije koje su podrzale borbu za postene izbore". Po njegovim recima, svi izborni uslovi trebalo bi da budu dogovoreni na sastanku predstavnika Vlade i opozicije.

Predsednik DSS Vojislav Kostunica jos uvek se ne izjasnjava o svojoj potencijalnoj kandidaturi, ili o podrsci nekom drugom kandidatu. Izvesno je medjutim, da ce i posle mnogobrojnih varnica koje su preneli mediji, clanovi DSS uskoro sesti za pregovaracki sto sa demokratama, jer ih zanimaju ravnopravni i fer izborni uslovi, za koje se, bojkotujuci jedni druge, tesko mogu izboriti.

U razgovore ce , kako je najavljeno, biti ukljuceni i predsednicki kandidati Mile Isakov, Vuk Obradovic i Nebojsa Covic, koji ce u okviru svojih stranaka doneti odluku da li ce se ponovo kandidovati, ali je vec izvesno da nakon rezultata koje su postigli to nece uciniti.

Mile Isakov, kandidat Koalicije "Vojvodina" tvrdi da je spreman da odustane od ucesca na ponovljenim izborima, ako se demokratska opozicija u koju ukljucuje i SPO dogovori oko jedinstvenog kandidata.

Nebojsa Covic, kandidat Demokratske alternative u izjavi za nas list, kaze da ne najavljuje svoju kandidaturu, ali da ce zvanicnu odluku saopstiti nakon odluke rukovodecih organa stranke.

Vuk Obradovic, kandidat Socijaldemokratije, takodje se nece ponovo kandidovati, a njegova stranka ce se, kako saznajemo, aktivno ukljuciti u pregovore.

Jelena Kosanic

Prava ponuda - tim

"Demokratska alternativa se od samog pocetka zalagala za jedinstven blok demokratske opozicije i dogovor oko zajednickih kadrovskih resenja. Srbija treba da dobije pravu ponudu u vidu tima", kaze Nebojsa Covic u izjavi za "Nasu Borbu" i dodaje da je za uspeh na izborima neophodno gradjanima saopstiti ime predsednickog kandidata, ali i njegov tim ljudi koji bi preuzeli funkciju predsednika Vlade, Skupstine Srbije...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /