Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

ALBANSKA STRANA OCEKUJE DA CE SASTANKA I TO KONSTRUKTIVNOG -BITI

U tesnacu "faktora vreme"

Fehmi Agani tvrdi da je sastanak dogovoren mnogo ranije i da nije u vezi sa protestima u Pristini 1. oktobra

U Pristini bi danas popodne trebalo da se odrzi treca runda razgovora grupe "Tri plus tri" o implementaciji dogovora Milosevic-Rugova o normalizaciji skolstva na albanskom jeziku, kojeg su predsednik Savezne Republike Jugoslavije i lider kosovskih Albanaca potpisali pre vise od 13 meseci. Tokom jucerasnjeg dana, saznajemo iz pouzdanih izvora, u Beograd je trebalo da stignu i predstavnici posrednika, organizacije "Sveti Eudjidio" iz Italije. Prema poslednjim informacijama do kojih smo dosli, delegaciju posrednika treba da predvodi monsinjor Palja.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i jedan od trojice predstavnika u albanskoj delegaciji Fehmi Agani rekao nam je da je ovaj sastanak dogovoren mnogo ranije i da to nema veze sa protestnim marsom kojeg je 1. oktobra organizovala i odrzala Nezavisna Unija studenata iz Pristine.

Albanska delegacija se, kako nam je receno, nada da ce sastanak zaista da se odrzi i da ce mu prisustvovati svi relevantni faktori. Posle sest-sedam meseci pauze, kao i poslednjeg saopstenja Republicke vlade povodom protestnog marsa koje je u albanskim krugovima ocenjeno vrlo negativno. Medjutim, neizvesno je koliko ce, ako ga uopste bude bilo (juce nam je receno da se Ratomir Vico, jedan od tri clana srpske delegacije, nalazi na sluzbenom putu), sastanak zaista biti konstruktivan i koliko ce uspeti da se, za kratko vreme, resi pitanje povratka albanskih ucenika i akademaca u zvanicne skolske objekte. Faktor vreme je, naime, vrlo bitan, jer su predstavnici albanskih studenata i Univerziteta najavili da ce se protesti nastaviti 15 oktobra. U svakom slucaju, sagledavajuci dosadasnji tok razgovora grupe "Tri plus tri", Fehmi Agani nije hteo da se izjasni o ocekivanjima i mogucem ishodu danasnjeg sastanka.

Ocigledno je da razgovori o skolstvu, odnosno povratku Albanaca u skolske objekte, imaju i svoju politicku pozadinu. Mandat albanske i srpske delegacije je, medjutim, vrlo ogranicen, jer se domet njihovih odluka krece samo u implementaciji dogovora Milosevic-Rugova - bez razmatranja drugih pitanja koja svakako zalaze u buduci status Kosova.

Kuburovic: "Prvi put cujem"

"Prvi put cujem da neko sa Univerziteta u Beogradu treba da se sastane sa predstavnicima paralelnog albanskog Univerziteta na Kosovu", kaze za "Nasu Borbu" v. d. rektora dr Dragan Kuburovic, komentarisuci najavu ovog susreta, koja je stigla u javnost posredstvom katolicke organizacije "Sveti Eudjidio". Dr Kuburovic tvrdi da niko iz Rektorata nece otici na danasnji skup - o tome nije bilo ni nezvanicnih najava, a kamoli zvanicnih odluka. Ovaj zakljucak podrazumeva da u Pristinu nece putovati ni delegacija clanova Saveta BU, podvlaci dr Kuburovic.

O. N.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova su sa zvanicnicima organizacije "Sveti Eudjidio" poslednji put kontaktirali u utorak. Tada im je receno da sve ostaje po ranijem dogovoru, odnosno da bi danas trebalo da se odrzi sastanak.

Potpredsednik DSK je pomalo iznenadjen ponasanjem pojedinih prosvetnih krugova na Kosovu. "Veoma je stetno da neko opstruise sastanak pre nego sto je on i zapoceo", kaze Agani.

Pre nekoliko dana je, naime, najavljeno da bi razgovorima grupe "Tri plus tri" mogli da prisustvuju i predstavnici albanskog Univerziteta. Rektorat i Organizacioni odbor Nezavisne unije studenata - organizatori protestnog marsa - u saopstenju za javnost kazu da je ova informacija "veoma neozbiljna".

"Oslobadjanje prostorija nije i ne moze biti stvar marketinga niti bilo cija privatna stvar. Predstavnike Univerziteta niko ne moze da pozove 'prijateljski', samo da bi se videli tamo. Svima treba da bude jasno da o prostorijama vise ne moze da odluci bilo koji pojedinac - bez obzira ko je taj - ili nekompetentna trojka. O ovim pitanjima moze da odluci jedino Univerzitet, na osnovu potpunih i detaljnih informacija. Rektorat, Organizacioni odbor i sira kosovska javnost nemaju nikakvih informacija o toku dosadasnjih razgovora "trojki", niti je Pristinska trojka dobila kompetencije od strane Univerziteta da je predstavlja", kaze se u saopstenju.

Rektorat i Organizacioni odbor smatraju, sto su nam potvrdili i u telefonskom razgovoru, da je jednostavno nemoguce se ove institucije sada ukljuce u rad ovih grupa i da nekome posluze kao tehnicka pomoc. "Univerzitet je odavno otvoreno stavio do znanja, da u ovako bitnim stvarima moze da se upusti jedino kao autonomna i nezavisna institucija Republike Kosovo. Za proteklih sest godina, Univerzitet se najvise zrtvovao. Nas jedini zahtev je da se oslobode univerzitetske i druge skolske prostorije, dakle ne i da se izgrade bilo kakvi odnosi sa bilo kim drugim. Neprihvatljiva su bilo kakva parcijalna resenja za Univerzitet", tvrde u Rektoratu.

Rektorat i Organizacioni odbor nevazecim proglasavaju bilo kakve odluke "nekompetentnih grupa ili pojedinaca", uz napomenu da ce "vazece biti jedino odluke Univerziteta". Aljbin Kurti, clan Izvrsnog odbora Nezavisne unije studenata, potvrdio nam je juce da ce se mirni protesti nastaviti 15. oktobra, ukoliko se ne bude ucinilo nista konkretno do tada.

Bahri Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /