Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

VESTENDORP TRAZI SIRA OVLASCENJA ZA SEBE I SFOR

Paljanski mediji huskali i sirili mrznju

"Formiracemo nadzoni odbor, uvesti pravila i dozvole za rad. Ko ne bude postovao pravila izgubice dozvolu da se bavi novinarstvom", kaze Vestendorp

Brisel, Beta. - Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH Karlos Vestendorp izjavio je juce u Briselu da ce traziti sira ovlascenja za svoju funkciju i Sfor. Prosirenje ovlascenja visokog predstavnika i medjunarodnih snaga u Bosni nuzno je zbog "predvidivih teskoca" u sprovodjenju mirovnog procesa, rekao je Vestendorp u razgovoru sa grupom novinara. On je rekao da bi sustina promene bila u prosirenju ovlascenja Visokom predstavniku za davanje obavezujucih odluka, kada dve strane nisu u stanju da se dogovore o sprovodjenju odredbi Dejtonskog sporazuma.

Govoreci o mogucem uticaju situacije u Srbiji na mirovni proces u Bosni, Vestendorp je primetio da je Gonsalesov izvestaj ustanovio "praznine" u srpskom demokratskom procesu i da je neispunjavanje njegovih uslova izazvalo sadasnju situaciju u Jugoslaviji. Kao kljucni problem Srbije, Vestendorp je naveo problem slobode medija i, kao posledicu, uspon krajnje nacionalistickih stranaka. "Slican proces uocavamo i u RS".

Vestendorp je kao predstojece vazne zadatke u BiH naveo povratak izbeglica, uz pomoc Sfora. Kao posebno znacajne, on je opisao medije, jer "niko se nece vratiti iz Nemacke u BiH ako nema posao, krov nad glavom" i ako veruje da ga ceka "neprijateljska sredina, raspaljena medijima". Po njegovom misljenju, zato je, pored ostalog, bilo nuzno da se paljanski mediji "zatvore na neko vreme", jer su uprkos upozorenjima nastavljali sa huskanjem i sirenjem mrznje, "ne samo protiv drugih naroda, vec i protiv medjunarodne zajednice". Iskljucenje tih medija omogucilo je medjunarodnoj zajednici da postavi zadatak prestrukturiranja sredstava informisanja, i to "ne samo u RS", rekao je on.

"Formiracemo jedan nadzorni odbor, uvesti pravila i dozvole za rad. Ko ne bude postovao pravila, izgubice dozvolu da se bavi novinarstvom", rekao je Vestendorp. On je dodao da uredjivanje programa drzavne televizije RS ne moze da ostane u rukama samo jedne politicke linije, vec da urednistvo moraju da cine nepristrasni urednici i istinski profesionalni novinari, a ne "agenti politickih partija". "Ako ne bude tako, nasli bismo se u nelagodnoj situaciji da program drzavne televizije u RS opsluzuje samo studio iz Banjaluke", rekao je on. "Pozeljno je da, kao i ranije, program emituje i studio sa Pala", dodao je Vestendorp.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /