Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

MILORAD PUPOVAC I MATE SIMIC O BUDUCIM ODNOSIMA HRVATA I SRBA

Neophodno utvrditi istinu o zlocinima

Zagreb, Beta. - Za pomirenje Hrvata i Srba i buduce srpsko-hrvatske odnose neophodno je utvrditi istinu o svim zlocinima i njihovim pociniocima, zajednicki je stav predstavnika Srba u Hrvatskoj i pojedinih hrvatskih organizacija zrtava poslednjeg rata.

Poslanik u Saboru i jedan od lidera Srpske demokratske samostalne stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je jucerasnjem "Vijesniku" da ce njegova stranka "nesumnjivo pridoneti obnovi poverenja u Hrvatskoj, kao i poboljsanju odnosa sa SR Jugoslavijom i sa srpskim narodom u celini". On je ocenio da bi za buduce odnose Hrvata i Srba bilo veoma vazno da se nadje "politicki katarzican i naucno objektivan model" u vezi sa zrtvama iz perioda fasisticke Nezavisne Drzave Hrvatske u Drugom svetskom ratu, posleratnog perioda komunizma, kao i najnovijeg razdoblja stvaranja nezavisne Hrvatske. Takav model bi, prema Pupovcu, izbegao politicku manipulaciju i ideologizaciju zrtava, a time i raspirivanje novih mrznji.

List prenosi i izjavu predsednika Upravnog odbora Zajednice prognanika Hrvatske Mate Simica da je ideja o pomirenju preuranjena, jer "nema pomirenja dok se imenom i prezimenom ne utvrde svi pocinioci zlocina. Bez istine nece biti srece". "Mladi Srbi moraju znati sto su radili njihovi ocevi i stricevi, i moraju doci do priznanja njihovih zlodela i sudske osude, pa makar i oni sami sebi sudili za te zlocine", smatra Simic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /