Cetvrtak, 9. oktobar 1997.

DSS NAJAVLJUJE TRECU FAZU BOJKOTA IZBORA

Bez parlamentarne vecine nema pravog predsednika

Izlaskom na predsednicke izbore nova "koalicija" (DS, GSS i SPK) flagrantno krsi dogovor o izbornim uslovima koji je potpisan pre dva meseca, ocenjuje predsednik DSS Vojislav Kostunica

Beograd. - Prve dve faze bojkota izbora, narocito predsednickih, u potpunosti su uspele. Gradjani su masovno bojkotovali predsednicke kandidate, sto je potvrdila i Republicka izborna komisija - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, naglasivsi da ce neuspeli drugi krug predsednickih izbora dovesti do ponavljanja celog izbornog postupka. Prema njegovim recima, sada predstoji treca faza bojkota tj. borba za ravnopravne uslove za predsednicke ali i parlamentarne izbore.

- Parlamentarni izbori su daleko vazniji od predsednickih jer predsednik bez parlamentarne vecine u stvari i nije pravi predsednik. Zato nova "koalicija" (DS, GSS i SPK) ne nudi pravo resenje izlaskom na ponovljene predsednicke izbore, pa makar novi uslovi bili idealni. Izlaskom na izbore oni flagrantno krse dogovor o izbornim uslovima koji su pre dva meseca potpisali. Ta koalicija ce morati kad-tad da shvati da bi njihov predsednik bio slabiji od Momira Bulatovica u Crnoj Gori. Demokratska stranka Srbije nece ni razmisljati o predsednickim kandidatima sve dok se ne izbore ravnopravni uslovi prvenstveno za parlamentarne pa tek onda za predsednicke izbore - rekao je Kostunica.

Komentarisuci zakonske mogucnosti kojim se predsedniku Skupstine Srbije omogucava da bude v.d. predsednika Republike, lider DSS je rekao da je to "pravna glupost". "Pravnu glupost, za razliku od pravne praznine, ne mozete popuniti. Zmiju treba tuci u glavu i zbog toga je resenje za ovakvu glupost da se krene sve iz pocetka."

Parcijalno objavljivanje rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Kostunica je okarakterisao kao "ginisovsko". "Ne postoji razlika izmedju Karlosa Vestendorpa i beogradskog rezima. Naime, i jedni i drugi parcijalno objavljuju rezultate izbora i to prvo sa perifernih mesta. Medjutim, odluka da se konacni, tj. zvanicni rezultati lokalnih izbora saopste tek 31. decembra je za Ginisovu 'Knjigu rekorda'. Za tako nesto nema opravdanja kao sto nema opravdanja za akt nasilja nad repetitorima Srpske radio televizije sa Pala".

V. Dj.

Rizicna saradnja sa Djindjicem

- Sto se tice saradnje sa predsednikom Demokratske stranke Zoranom Djindjicem, mi iz DSS na tako nesto gledamo sa visokim stepenom rizika, jer je Djindjic rasturio nekoliko koalicija a prema novim izjavama sprema se da rasturi i trecu koja se zalagala za ravnopravne izborne uslove - rekao je Vojislav Kostunica odgovarajuci na pitanje novinara o eventualnoj izbornoj koaliciji sa Demokratskom strankom i predsednikom te stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /