Subota, 11. oktobar 1997.

NILS HELVEG PETERSEN, PREDSEDAVAJUCI ORGANIZACIJE ZA EVROPSKU BEZBEDNOST I SARADNJU

SRJ se jos nije izjasnila o novoj misiji Gonsalesa

Danski sef diplomatije razocaran manjkavostima predizbornog postupka. Posmatracke misije Oebsa samo otvaraju mogucnosti provere a nikako overe demokraticnosti - istice Petersen, dodajuci da se Jugosl aviji nudi sansa za dijalog s medjunarodnom zajednicom

Mila Gligoric

Beograd. - Preliminarni izvestaj posmatraca Oebsa, s proteklih parlamentarnih i predsednickih izbora u Srbiji, potvrdjuje opsti utisak koji je Felipe Gonsales vec napisao u svom prethodnom izv estaju, da demokratske reforme u Srbiji nisu dosledno sprovedene, izjavio je eksluzivno za " Nasu Borbu" Nils Helveg Petersen, predsedavajuci Oebsa.

Danski sef diplomatije naglasava da ce konacni izvestaj o predsednickim i republickim izborima u Srbiji biti objavljen kada se sakupe svi podaci posle drugog kruga predsednickih izbora.

Gospodin Petersen kaze da je jos u preliminarnom izvestaju zakljuceno da je predizborni postupak bio manjkav zbog sledecih razloga:

- nedostatka jasno napisanih pravila svakog aspekta izbornog procesa,

- pristrasnog izvestavanja drzavnih medija u prilog vladajuce stranke i problema oko izdavanja licenci za rad nezavisnih medija,

- nedostatka poverenja u neutralnost iz jednog centra naimenovanih kljucnih clanova izborne administracije na svim nivoima,

- nedostatka poverenja u ulogu pravosudja u izbornom procesu.

Gospodin Petersen kaze da i preliminarni izvestaj Oebsa s proteklih izbora u Srbiji stavlja naglasak na pitanja koja je pokrenuo bivsi spanski premijer Felipe Gonsales u svojstvu licnog izaslanika tadasnjeg predsedavajuceg Oebsa, u svom izvestaju od decembra 1996. godine posle novembarskih lokalnih izbora u Srbiji.

Preliminarni izvestaj Oebsa potvrdio je opsti utisak da reforme u navedenim poljima nisu dosledno sprovedene, kaze Petersen, dodajuci da je o tome pismeno obavestio "i pre republickih i predsednickih izbora u Srbiji ministra inostranih poslova Milutinovica i izrazio razocaranje zbog toga".

Cekamo odgovor Jugoslavije

"Angazovanost gospodina Gonsalesa pruzice priliku Saveznoj Republici Jugoslaviji da iskaze svoju privrzenost demokratskim reformama, a Oebsu bi dala priliku da u tome pomogne i da ih temeljito vrednu je.

Nadam se da ce SR Jugoslavija iskoristiti sansu da otpocne istinski i plodonosan dijalog s medjunarodnom zajednicom. Mi sada cekamo odgovor", kaze predsedavajuci Oebsa, danski sef diplomatije Nils Helveg Petersen.

Zamoljen da pojasni kontroverze koje su su pojavile oko dolaska Felipe Gonsalesa u Beograd, Petersen je rekao da je obavestio ministra Milutinovica da namerava da imenuje gospodina Gonsalesa za svog licnog predstavnika do 18. i 19. decembra 1997, do Ministarskog sastanka Oebsa u Kopenhagenu, ali da jos uvek nema odgovora s jugoslovenske strane.

Na pitanje da li je misija Oebsa zaista mogla da samo u roku od tri sedmice uoci izbora dobije pravi uvid u izborne uslove, Petersen je naglasio da je poziv iz Srbije stigao "veoma kasno i da bi bilo idealno da je OEBS imao vise vremena za pripremu posmatrackih timova".

"Kada Oebs prihvati poziv da prati izbore to "nikako ne znaci i 'izdavanje uverenja o demokraticnosti', vec je to prilika da nezavisni posmatraci provere demokratski kredibilitet neke zemlje" jer, kako je rekao Petersen, "posmatracke misije Oebsa samo otvaraju mogucnosti provere a nik ako overe demokraticnosti".

Oebs prihvata da prati izbore u nekoj zemlji tek nakon poziva koji mu posalje zemlja u kojoj ce se izbori odrzati. Posmatracku misiju priprema ovlasceni tim strucnjaka Oebsa koji odlazi u zemlju u ko joj se odrzavaju izbori, kako bi se na licu mesta uverio za potrebom posmatraca, objasnio je Petersen.

"Izbori u Srbiji praceni su na uobicajeni nacin. Dugorocni posmatraci bili su rasporedjeni pre izbora, kako bi pratili izbornu kampanju i pripreme za izbore, dok su kratkorocni posmatraci imali zadat ak da prate sam tok glasanja", kaze Petersen i podseca da je upravo na osnovu podataka, koje su dale obe grupe posmatraca, sacinjen preliminarni izvestaj o predsednickim i republickim izborima u Srbi ji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /