Subota, 11. oktobar 1997.

DEJAN BULATOVIC, ZRTVA ZIMSKOG PROTESTA, O SVOM NAJNOVIJEM SUSRETU S POLICIJOM

"Sve sam priznao, i da sam srusio stari mostarski most!"

Inspektor je insistirao da u ovom slucaju Bulatovic ne obavestava javnost "jer ce ih dovesti u situaciju da ga ponovo privedu"

"Nikada nisam drzao pistolj
u ruci": Dejan Bulatovic

Ime Dejana Bulatovica, dvadesetdvogodisnjeg mladica iz Sida, postalo je jedan od simbola 88 dana zimskog protesta u Srbiji. I americka administracija je reagovala kada je u decembru prosle godine uhapsen, brutalno pretucen, a potom poslat u zatvor u Padinskoj Skeli gde je proveo 25 dana "zbog remecenja javnog reda i mira", kako je zvanicno saopsteno. Bez sumnje, njegov greh bio je nosenje "robijaske" lutke Slobodana Milosevica. Devet meseci kasnije, prekjuce, Bulatovic se opet nasao u rukama policije.

Pozvan je na informativni razgovor u OUP Novi Beograd, gde je proveo nekoliko sati, iako mu i dalje nije bas najjasnije zasto. Dok je setao s gradjanima Beograda, pre nedelju dana, prisao mu je jedan policajac i rekao: "Sta je mali, jos nisi ohladio glavu. Poseticemo te mi malo ovih dana".

- To je bio znak da mi se nesto sprema - kaze za "Nasu Borbu" Dejan Bulatovic. Shvatio je i sta, prica, kada ga je u ponedeljak pre podne na ulazu u beogradsku kvantasku pijacu, gde je zaposlen, posetio inspektor u civilu i doneo mu poziv za informativni razgovor u novobeogradskoj policiji, i to zbog - reketiranja.

- Odmah sam obavestio Fond za humanitarno pravo, pijacnu upravu i kolege. Svi smo znali da je to glupost i izmisljotina. Meni takve stvari ne padaju na pamet jer sam duboko religiozan i ne kradem, za razliku od ove vlasti. Sve je u stvari smislio jedan covek, zove se Dragan, koji nelegalno na kvantaskoj pijaci prodaje sokove i alkoholna pica. On je bivsi policajac, ali je nama na kvantaskoj pijaci pricao da i dalje radi za MUP. Njega ne dira ni republicka inspekcija ni policija, dok druge ljude s mnogo manje robe cesto sikaniraju. Rodjak tog Dragana, policajac koji "pokriva" kvantasku pijacu, meni je i urucio poziv za informativni razgovor, jer sam ja Dragana navodno reketirao - prica Bulatovic, dodajuci kako je ocigledno pozadina svega njegovo ucesce na poslednjim demonstracijama.

Castan clan

Iako clan Srpskog pokreta obnove, Dejan Bulatovic je aktivni ucesnik septembarskih protesta u Beogradu. "Ja sam i dalje clan SPO... Tacnije, castan clan SPO. Duboko me pogodio raspad koalicije "Zajedno". Zbog toga protestujem zajedno s Beogradjanima, bez obzira sto SPO ne ucestvuje na demonstracijama. Uvek cu biti protiv ovakve policije, uvek protiv njih i uvek protiv komunizma i fasizma. Jasno je da koga ovde tuce policija, on je u pravu".

Zajedno s Dejanom, na informativni razgovor u OUP Novi Beograd otisli su advokat Branimir Plese i njegove kolege s kvantaske pijace. "Policajci su se ponasali na granici pristojnosti. Sve osim mene su isterali napolje uz reci "i vi reketirate, i vas cemo pohapsiti". Kada je advokat, pre nego sto su ga izbacili, upitao zasto me privode, rekli su, pored ostalog, i da sam vadio revolver. U zivotu inace nikada nisam drzao pistolj u ruci. Tada smo u kancelariji ostali samo inspektor Zugic i ja. Inspektor je izvadio nekoliko krivicnih prijava od kojih je jedna bila prijava zbog - uvrede ugleda i casti predsednika. To je bilo izgleda samo psiholoski posto je nju ubrzo sklonio u fioku, uz to rekavsi: "Sad cemo da te prebijemo k'o zivotinju".

"Zasto", upitao je Dejan Bulatovic, a u glavi su mu se u trenutku pojavile scene od zimus. "Zato sto neces da priznas", odgovorio je inspektor. "Ne znajuci sta da priznam poceo sam da deklamujem: 'Dobro, sve priznajm. Priznajem da sam srusio stari most u Mostaru, priznajem da sam zaratio s Hrvatima, priznajem da sam bacio atomsku bombu na Nagasaki i Hirosimu... Za sve sam ja kriv'".

Inspektor je tada besan pozvao policajce da ga sprovedu u samicu. Nakon pola sata inspektor Zugic se u potpuno razlicitom raspolozenju pojavio i rekao da je doslo do nesporazuma, da je on mislio da se radi o drugom momku. "Slobodan si", saopstio je Dejanu, insistirajuci da o ovome ne obavestava javnost, jer ce ih dovesti u situaciju da ga ponovo privedu. Da li zbog toga, tek Bulatovicu, slucajno ili namerno, nije vracena licna karta, sto on tumaci kao eventualni novi razlog za privodjenje.

"Bojim se Seseljeve pobede"

"Zabrinut sam zbog porasta glasaca Vojislava Seselja. Bojim se da ce mi secanje na sadasnje vreme ostati u lepoj uspomeni ako on dodje na vlast. Tada cu sigurno otici iz Srbije, jer onda policija vise nece tuci, vec ce demonstrante protiv vlasti verovatno razapinjati na konjima na Trgu Republike", kaze Bulatovic.

I pre mesec dana imao je susrete s policajcima. Pretili su mu na kvantaskoj pijaci, "psujuci ga na najgori moguci nacin", i pominjuci mu knjigu koju je upravo bio napisao. Knjiga se zove "Odsjaj" i u njoj je opisao sta mu se sve desavalo tokom zimskih demonstracija. "Odustao sam od stampanja te knjige, jer su mi ti policajci pretili da ce prebiti moju sestru i majku. Mozda sad i nije vreme za tako stivo".

Veruje da ce i dalje imati problema s "cuvarima javnog reda i mira". Svoje "krvnike" iz one decembarske noci cesto, kaze, srece na ulici dok su na zadatku. Stanuje u podstanarskom sobicku, udaljenom 300 metara od zgrade beogradske policije, i vidja ih svakodnevno kako prolaze pored njega. Cini mu se da spustaju pogled....

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /