Subota, 11. oktobar 1997.

SAOPSTENJE VLADE SAD POVODOM SUSRETA DRZAVNOG SEKRETARA MEDLIN OLBRAJT SA GLAVNIM UREDNIKOM RADIJA B 92 VRANOM MATICEM

Podrska nezavisnim medijima u SRJ

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt primila je u cetvrtak u Vasingtonu Verana Matica, glavnog urednika beogradske radio stanice B92 i predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Olbrajtova je u razgovoru sa Maticem izrazila podrsku demokratskim snagama u Srbiji i Crnoj Gori, posebno ukazujuci tom prilikom na znacaj i ulogu koju imaju nezavisni mediji u tekucem procesu tranzicije nekadasnjih socijalistickih zemalja.

Okupljanje i organizovanje nezavisnih radio stanica u Srbiji Crnoj Gori (koje je inicirao Radio B92, formiranjem ANEM-a), Medlin Olbrajt ocenila je kao "znacajan korak u nastojanjima da se medijski prostor oslobodi od kontrole vlasti, uz ostvarivanje prava na objektivnu informaciju, sto predstavlja osnovu svakog demokratskog drustva".

Olbrajtova je najavila tim povodom da ce vlada SAD nastaviti da podrzava i konkretno pomaze ANEM i ostale nezavisne medije u Jugoslaviji.

U saopstenju izdatom povodom prijema Verana Matica u Stejt Departmentu, navodi se da je drzavni sekretar Medlin Olbrajt cestitala glavnom uredniku Radija B 92 na uspesnom formiranju mreze nezavisnih radio stanica u Srbiji i Crnoj Gori, naglasavajuci cvrsto opredeljenje vlade SAD da i dalje podrzava i prati razvoj nezavisnih medija u SRJ.

"Poboljsanje uslova za nezavisne medije u Srbiji i Crnoj Gori predstavlja jedno od glavnih pitanja postavljenih u izvestaju predstavnika OEBS Felipea Gonzalesa o lookalnim izborima iz novembra 1996. Izvestaj OEBS o nedavnim parlamentarnim i predsednickim izborima u Srbiji reafirmisao je centralni znacaj medija i kritikovao vlasti u Srbiji zbog nesprovodjenja potrebnih reformi" - receno je u saopstenju objavljenom juce u Vasingtonu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /