Subota, 11. oktobar 1997.

CETVRTA RUNDA PREGOVORA SRPSKO-ALBANSKE GRUPE "TRI PLUS TRI"

Albanci odbili vec prihvacen dogovor?

Beograd. - Cetvrta runda pregovora srpsko-albanske grupe "Tri plus tri" o normalizaciji skolstva na albanskom jeziku propala je jer je albanska strana odbila zakljucke koje je prihvatila na pr ekjucerasnjem susretu u Pristini, rekao je juce novinarima Goran Percevic posle petocasovnih razgovora koji su se vodili u zgradi Vlade Srbije. "Ono sto je albanska strana juce prihvatila, danas je o dbila i ocigledno se radi o jednom neiskrenom pristupu pregovorima", dodao je Percevic.

"Pitanje je, kad je rec o namerama albanskih clanova grupe "Tri plus tri", da li se radilo o obrazovanju ili o separatizmu. Pokazalo se da se ocigledno radi o golom separatizmu a ne o nameri da se normalizuje obrazovni sistem za albansku decu i omladinu", rekao je Percevic, napomenuvsi da je srpska strana za puno postovanje ljudskih prava i sloboda i normalizaciju skolstva na Kosovu.

On je jos dodao da je srpska strana, koju jos zastupaju Ratomir Vico i Dobroslav Bjeletic, spremna da nastavi pregovore.

Predstavnici albanske strane u grupi "Tri plus tri" - Fehmi Agani, Abdul Rama i Redzep Osmani - juce nisu vidjeni u zgradi Vlade Srbije a, kako se nezvanicno saznalo, sastanak su napustili nesto pre 16 casova zbog zakazanog avionskog leta. Takodje nije poznato da li je razgovorima prisustvovao predstavnik katolicke organizacije "Sveti Eudidjio" Vincenco Pala.

Inace, jucerasnji sastanak u Vladi Srbije zapoceo je nesto posle 11 casova, a novinarima je prvobitno receno da ce se svi predstavnici grupe "Tri plus tri" posle pojaviti na zajednickoj pres-konferenciji, tako da se stekao utisak da ce razgovori biti uspesno okoncani.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /