Subota, 11. oktobar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU PREDSTAVNIKA G-17 I POLITICKIH PARTIJA KOJE SU PODRZAVALE PROGRAM

Ekonomija razotkrila sve politicke lazi

Punu podrsku programu Grupe G-17 dali opozicioni lideri Zoran Djindjic (DS), Vesna Pesic (GSS), Predrag Drecun (NSCG), Zarko Rakcevic (SDPCG), Nenad Canak ("Vojvodina") i Cedomir Jovanovic (Studentski politicki klub)

Beograd. - Sa ekonomijom bacenom na kolena nije moguce braniti ni nacionalnu bezbednost, jedna je od poruka sa jucerasnje konferencije za stampu, na kojoj su predstavnici Grupe G-17 i predstavnici politickih partija koje su podrzale njihov program radikalnih ekonomskih reformi, objasnili svoj zajednicki interes da se oko tog programa ujedine sve reformski orijentisane snage u drustvu. Takvu inicijativu podrzao je u pismu koje je poslao i crnogorski premijer Milo Djukanovic, cije se, inace, prisustvo ocekivalo.

Ovaj program, koji je ponudjen kao savezni, podrzavaju politicari i predsednicki kandidati, koji su optuzeni za separatizam, dok se drugi, koji se dice brigom za saveznu drzavu, nisu ni oglasili, prokomentarisao je dr Veselin Vukotic.

Dr Mladjan Dinkic, ispred Grupe G-17, naglasio je da je i Medjunarodna konferencija, posvecena reformskim iskustvima zemalja u tranziciji, potvrdila da bez politickih nisu moguce ni ekonomske promene. Program radikalnih reformi treba da pomogne Vladi Crne Gore i podrzi reformsku struju u toj republici, da inicira promene na saveznom nivou i da bude na usluzi predsednickom kandidatu reformskih snaga za izbore u Srbiji, na kojima je potrebno "potuci jednu partiju - SRS", istice Dinkic.

Po recima predsednika DS Zorana Djindjica, u vreme izbora, loma velikih ideologija i raznih politickih i strucnih demagogija, izuzetno je vazno da se ekonomija vrati u javni zivot i razluci realnost od lazi. Upravo to omogucava ovaj program, a politicki akteri koji ga podrzavaju dogovorili su se da ce izbori biti opredeljeni raspravom o ekonomskim temama. Bilo bi interesantno da se napravi pregled raznih predizbornih obecanja i stvarnih cinjenica i nadam se da ce ovo biti poslednji izbori na kojima je moguce govoriti neistine bez posledica, kaze Djindjic.

Vesna Pesic, predsednik GSS, podsetila je da jos uvek ne postoji politicki koncenzus o tome u kom pravcu zelimo da se krecemo: onako kako je to predlozeno u programu radikalnih reformi i u nekim stranackim programima, ili ce se tapkati u mestu zato sto politicka elita ima (pre svega materijalni) interes da zadrzi kontrolu nad ekonomijom i drustvom, a najmiliji su joj finansijski tokovi.

Predrag Drecun potpredsednik NSCG, tvrdi da su se u SRJ diferencirale dve politicke grupacije - ona koja je reformski opredeljena i racionalno se ponasa i ona koja je nereformski orijentisana i nudi ekonomski primitivizam. Crnogorska opozicija je podrzala Mila Djukanovica, rizikujuci da izgubi svoju opozicionu boju, zato sto on predstavlja "najvecu opoziciju najvecoj vlasti u zemlji". Sa podrskom Djukanovicevom reformskom bloku ona se nada da ce povuci iste promene i u Srbiji, a ovo je prvi program reformskog kursa koga podrzava neko iz vlasti, kaze Drecun.

Zarko Rakcevic iz SDP CG, istakao je da ova stranka podrzava program kao sansu da Srbija i Crna Gora jos jednom ne izaberu pogresan put. Izrazio je nadu da na izborima nece pobediti ultranacionalisticke snage i lazni levicari, jer bi to dovelo do dalje izolacije zemlje, njene unitarizacije, konflikata sa Crnom Gorom i moguceg raspada federacije.

Nenad Canak, ispred koalicije "Vojvodina", istakao je da je u Srbiji izaslo na izbore vise od polovine biraca i da je na njima pobedio Vojislav Seselj. Druga je stvar sto je doslo do falsifikovanja rezultata, da bi se izbori prebacili u drugo vreme. A to, po njegovom misljenju, samo potvrdjuje radikalizam i prividne sukobe sa kojima manipulise vlast, i potvrdjuje da se za to oko ovakvog programa treba da okupe svi koji su za promene, makar da on i nije savrsen. Svoju podrsku programu potvrdio je i Cedomir Jovanovic iz Studentskog politickog kluba.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /