Subota, 11. oktobar 1997.

ODBRANA TRAZI "PRIVREMENO OSLOBADJANJE" MILANA KOVACEVICA ZBOG TESKOG PSIHOFIZICKOG STANJA

Republika Srpska nudi garancije Tribunalu

Dva tima kardiologa i psihologa - jedan tuzilastva a drugi odbrane - ispitace zdravstveno i psihicko stanje Milana Kovacevica, da bi utvrdili da li je neophodno da se optuzeni leci u Prijedoru, buduci da odbija pomoc holandskih lekara. Timovi rade zajedno, a o njihovom izvestaju ce se raspravljaati 31. oktobra

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Jucerasnja rasprava o seriji preliminarnih prigovora koje su podneli Kovacevicevi branioci protekla je, najvecim delom, u razmatranju zahteva za privremenim pustanjem na slobodu optuzenog. Odbrana je dokazivala da postoje "izuzetne okolnosti" kojima Pravila postupka haskog Tribunala, uslovljavaju eventualno privremeno oslobadjanje optuzenog - do pocetka sudjenja. Prema odbrani, optuzeni ima neke nove srcane probleme, koji bi mogli da budu opasni po zivot, ali je u takvom psihickom stanju da odbija lecenje u Holandiji. Zbog toga odbrana trazi da se Kovacevic privremeno oslobodi i vrati u Prijedor na lecenje, s tim sto bi se svakog dana javljao Sforu, bio u kucnom (ili bolnickom) pritvoru, i nosio elektronske uredjaje za pracenje, kako bi se u svakom trenutku znalo gde se nalazi. Prilozena su, takodje, i dva pisma vlade Republike Srpske (za koja je ostalo nejasno ko ih je potpisao), u kojim se, kako je nagovesteno, garantuje da ce Kovacevic, nakon lecenja, biti vracen Tribunalu na sudjenje. Tuzilac je izrazio sumnju u valjanost garancija Republike Srpske, pozivajuci se na dosadasnja iskustva nepostojece saradnje sa njenim vlastima, dok su sudije zakljucile kako je preuranjeno da se o tome razgovara dok se ne dobiju strucne ocene zdravstvenog i psihickog stanja optuzenog, na osnovu kojih ce Vece odluciti o zahtevu odbrane.

Buduci da je tuzilac najavio novu optuznicu, kojom ce pored saucesnistva u genocidu Kovacevicu biti pripisana i neka druga dela, sudije su odbile da se izjasnjavaju o prigovorima odbrane na delove originalne optuznice, navodeci da ce u novembru njegov slucaj biti poveren novom Pretresnom vecu, te da ce branioci pred njim moci da osporavaju i novu optuznicu.

Odbrana je, takodje, ulozila prigovor i na cinjenicu da je optuznica na osnovu koje je uhapsen Kovacevic bila "zapecacena", sto je njihovog branjenika, kako su juce tvrdili, "lisilo mogucnosti da se sam preda Tribunalu." Zbog toga je odbrana trazila da Pretresno vece ponisti odluku sudije Odio-Benito o neobjavljivanju optuznice protiv Milana Kovacevica i Sime Drljace. Sudije su, medjutim, njen zahtev ocenili kao izlisan, buduci da je to vec ucinjeno odmah nakon Kovacevicevog hapsenja, kada je "skinut pecat" sa optuznice i ona procitana optuzenom i javno objavljena.

Istim povodom je vodja braniteljskog tima, americki advokat Antonio D'Amato, primetio kako je Kovacevic ostecen i time sto nije bio u prilici da koristi pogodnosti koje su, u proslonedeljnom saopstenju americke vlade, obecane optuzenim bosanskim Hrvatima koji se sami predaju Tribunalu (brzo sudjenje - u roku od 5 do 5 meseci). Predsedavajuci Pretresnog veca, sudija ser Ninijan Stiven iz Australije je, na to, hladno odgovorio:

"To je izjava americke vlade i ona nije ni od kakvog znacaja za ovaj Tribunal."

Bosanski Hrvati ce u Hagu dokazati da su nevini!

Zagreb, Beta. - Portparol hrvatske vlade Neven Jurica izjavio je juce da ce Dario Kordic i ostali bosanski Hrvati optuzeni za ratne zlocine, koji su u ponedeljak dobrovoljno otisli u Hag, pred medjunarodnom zajednicom "osvetliti zrtve i stradanja Hrvata u BiH o kojima se ne govori". "Verujemo da medjunarodna zajednica nece stati kada su u pitanju zlocini pocinjeni nad Hrvatima u Hrvatskoj i BiH u velikosprskoj agresiji, ali i sa bosnjacke strane", rekao je Jurica na konferenciji za stampu. On je izrazio uverenje da ce Kordic i ostali optuzeni u Hagu "dokazati svoju nevinost".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /