Nedelja, 12. oktobar 1997.

Propalo se

Mihailo Radojicic

Ja zivim u ekoloskoj drzavi, to ste vec culi. Zahvalan sam svima koji to nijesu vidjeli... Jer ljepse je slusati nego gledati moju drzavnu zagadjenost. Kuca u kojoj stanujem ima 12 spratova. Svako ju tro kada udjem u lift ja prepoznam osnovnu celiju drustva i drzave. Vazda je zasut djubretom, cesto je zapisan a ponekad je i zasran. Ovamo kod nas nije ni potrebno tajno glasanje svi se javno izjasn javaju i prije izbora, za koga su! U mojoj stambenoj kuci su listom bili za prvoga u prvom krugu. Zapisanti i zaseranti njegove drzave su za njega, sto je i on uradio za njih. Ne moze se sa Zute Grede sem u proliv... i u prvi krug protiv CG. Ne moze se zadobiti demokratija s javnim glasilima koja su glasala za rat i ciji su r eporteri na haubicama pisali ratne izvjestaje zvijereci patriotski i jurisnicki u objektiv kamere. Oni su i sada novinari istih drzavnih glasila i oglasavaju se za demokratiju. Oni koji su postigli p opularnost jurisajuci na rat ne mogu jurisati, bar u ovom slucaju, na mir. S tim se pred ove izbore trebalo pomiriti. Koliko je samo stoke zaklano za prosli vikend. Svi su mislili da ce slaviti. Svima se usmrdjela slava na obje strane. Crna Gora nije podijeljena na sjeveru, ona je podijeljena u srcu. Djeca u skoli su podijeljena. Navija ju za svoje kandidate. Navijaju na sav glas i ako nemaju pravo glasa. Pocijepana je ne samo drzava nego i skola i porodica. Ne podnose se najblizi. Prilicno sve izgleda kao nekad u srednjem vijeku u Italiji uoci radjanja Danteovog "Pakla" kada su se Gibelini, pristalice partije stranaca (njemackih careva), masakrirali s Gvelfima, pristalicama domace partije (Papine). Tu se nije znalo ko koga bij e ali su bili sigurni da treba da se poubijaju... Sto su i postigli! Sad u ovom slucaju njemacki car nije u Beogradu a papa nije kod nase kuce ali se valja bojati domacih papaka, koji "carsku" politiku slusaju.

U jednoj televizijskoj emisiji ostao sam bez odgovora na pitanje: Kako je to Srbija (velika) za Jugoslaviju bez provjere a kad je provjere na izborima ona je u vecini za Seselja i za njegovu Veliku S rbiju slatku kao torta. Oce u Beogradu sigurnu SeReJe s pet posto neidentifikovanih Crnogoraca i s covjekom iz CG kome je velika Seseljeva slika na celu slavljenicke kolone u utorak prosla glavnim gr adom CG. Momova je slika bila duplo manja i na drugom mjestu.

Zlo u narodu ne mogu da poprave ni nezavisna glasila koju su gusili godinama a sada se neka od njih guse sama. A neka od njih su pojedinci uzeli pod svoje i svidjaju svoju licnu korist iako su neki C rnogorci osiromasili, pomazuci ih! Obogaceni se ne javljaju niti javnu rijec daju od sebe.

Crnoj Gori preostaje samo jos jedna sansa da ovih dana dodijeli Matiji Beckovicu Njegosevu nagradu (za mir)... P. S. Matiji koji uporno iste pokolj iz Gorskog vijenca. "Propalo se...", glasi poslednj i grafit u CG.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /