Nedelja, 12. oktobar 1997.

RTS, POST FESTUM

The State Of Democrazy

Zar Milan Bozic vec nije gradonacelnik Beograda? Zasto Voja Vojvoda vec nije predsednik Srbije kad je cak milion i sedamsto hiljada grla sa onog Seminara O Stocarstvu glasovalo za njega? Apsolutno je fantasticna Srbija - zna Srbija kome da pokloni poverenje, ko to kaze, ko to laze, Srbija je glupa, nije glupa, nije glupa, glasala je vec dva puta, ako bude sportske srece - i opet ce biti tupa!

Pise: Petar Lukovic

Mala hipoteticka situacija: poslednjih cetrnaest dana proveli ste u sumama Zvezdare, odseceni od srpskog informativnog prostora; umesto da buljite u televizor, buljili ste u flasu belog, konzumirajuc i isto u hektolitrima, ispravno rezonujuci da je alkohol jedini Kandidat koji uvek ima krajnje efikasan program; niste citali novine, jos uvek verujete da je Djindjic gradonacelnik Beograda, niste sl usali radio, jos uvek ste (blago naivnima) uvereni da Vuk Draskovic pripada opoziciji i svojoj supruzi Zvezdi Danici, lezite tako goli pod toplim nebom Zvezdare, zagledani u Zvezde Petokrake, razmisljate kako bi bilo divno da je ovo nebo nad Menhetnom, povremeno se setite da su negde van Zvezdare, u drzavi Srbiji, valjda, nedav no odrzani predsednicki izbori, srecom - vino vas ponovo vraca na pravi put: bolje biti pijan nego izglasan, bolje hladno belo nego toplo crno, svaki je Studio B prolazan, samo je Kojadinovic vecan!

Nakon cetrnaest dana, iz hipoteticke zvezdarske sume - sedate pred televizor; sreda je vece, 96 sati je proslo od Izbornog Orgazma, spremate se da odgledate treci "Dnevnik", sve je pod kontrolom: jos jedna flasa litarske "Smederevke", tupi geometrijski pogled, dubinska depresija i animalna radost nad novom casom spricera presecenog domacom rakijom (sifra: otac Velimir, made in Barajevo); ocekuje te da cujete sta se, vaistinu, dogodilo na Izborima, da li je, mozda, Lilic skinuo carape i legao na onaj stari Milosevicev kanabe, ocekujete da je vascela Srbija izasla u drugom krugu i podrzala Malog Slobodana S Brkovima, mora da je i Mali Momir pobedio u Crnoj Gori, krcmarice, jos litar jedan!

Za coveka iz zvezdarske sume koji dva tjedna nije pomirisao ekran - RTS "Dnevnik" pocinje iznenadjenjem; vesti dana su Seminar O Stocarstvu, berba zamrznutih malina u kosovskim lignitskim kopovima, p obeda Obilica nad Milosem od 5:1, vreme sutra - suncano, hladno, vedro, kisno a temperatura od pet do trideset pet stepeni. Negde izmedju malina & stoke, pojavljuje se predsednik Republicke Izborne K omisije (RIK) koji priopcava da je SRS Vojvoda dobio nesto malo vise glasova od SPS Malog Slobodana S Brkovima, ali, kaze RIK-predsednik, moracete, dragi gledaoci, opet na glasanje, izbor izmedju SPS-aidsa i SRS-side nije uspeo, dzaba ste popunjavali listice, jebi ga, sta da se radi, zivot je kurva, niste s 51 odsto hteli da podrzite slatkis SRS granice Kavlobag-Kavlovac-Vivovit ica-Bevlin, a niste hteli ni da podrzite slatkis SPS granice Lilic-Markovic-Milosevic-Gajevic, sta, vi, tzv. dragi gledaoci, u stvari, uopste hocete, ko ste, bre, vi, da bojkotujete istorijske izbore na koje su (u prvoj izjavi Ivice Dacica) gradjani izasli u "ogromnom broju", tj. (u drugoj izjavi) u "nedovoljnom broju".

Malo teze nego obicno, shvatio sam: negde u februaru, martu ili aprilu, 1998. ili 1999. godine, svejedno, imacemo nove izbore u Srbiji! Srecom, Vuk Draskovic odmah je objasnio da ce se po jedanaesti, jubilarni put kandidovati i pobediti kao prethodnih deset puta; srecom, Voja Vojvoda odmah je objasnio da ce se kandidovati za predsednika Svih Srpskih Opstina U Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpsko j, Sloveniji, Slovackoj, Hrvatskoj i Juznoj Srbiji (called Macedonia); srecom, Lilic je ribolovacki preboleo poraz i opet baca varalicu za SPS-predsednika; srecom, pojavice se Onaj sa 7.000 Yoga leta ca i sve ce biti kao nekad: Jedan Za Sve, Svi Za Jednoga, Jedan Ko Nijedan, Po Jutru Se Dan Poznaje, Prvi Se Macici U Vodu Bacaju.

Akutna, alkoholna potreba za povracanjem podsetila me je da je, mozda, pravi trenutak da se vratim u perverznu tisinu zvezdarske sume; mrdajuci usnama citam "Politiku" od utorka koja objavljuje (In m emoriam, duboko crnim slovima) da je Zoran Zoki Lilic pobedio u Pristini, u ovom historijskom trenutku stvarno je neobicno bitno da je Zoran trijumfovao u glavnom gradu drzave koja se zove Kosova, uo stalom, nema problema - Studio Kojadinovic B ce krivicu prebaciti na Djindjica, cemu, de facto, sluzi mobilni telefon Danice Draskovic, zar Srpska Radikalna Obnova (SRO) nije na vlasti u Beogradu, zar Milan Bozic vec nije gradonacelnik Beograda, zbog cega Voja Vojvoda vec nije nas predsednik kad je c ak milion i sedamsto hiljada grla sa onog Seminara O Stocarstvu glasovalo za njega; apsolutno je fantasticna Srbija - zna Srbija kome da pokloni poverenje, ko to kaze, ko to laze, Srbija je glupa, ni je glupa, nije glupa, glasala je vec dva puta, ako bude sportske srece - i opet ce biti tupa!

S daljincem Novog Svetskog Poretka vitlam po televizijskoj Srbiji: na Prvom programu odmrzavaju one maline iz treceg "Dnevnika"; na Drugom programu kosarka - Srbi ubijaju Jevreje s 20 genocidnih razl ike, na Trecem programu Ljosandra/ Kasandra/ Sandra/ Aleksandra, na Novom Sadu specijalisticki knjizevni problem kao predmet novih rasprava o seksualnosti u srednjovekovnoj Bosni, na Politici "Mleko plus" o znacaju vitamina A & B u belom vinu, na S(PO) Studiju B - dirljiva prica o sirocetu Milanu Bozicu kojeg je Vuk Draskovic kao malog matematicara nasao na ulici i usvojio, na Srpskoj Televiziji Banja Luka americki film o pederima koji savrseno poznaju znacaj Analne Pozadine TV Pale, na TV Palmi najruzniji covek Nove & Stare Jugoslavije (vodja grupe Neverne bebe) seiri o (prirodno) neuzvrace noj ljubavi (njega i mama voli samo kad zaklopi oci), na Novom Sadu Plus gledam minus svih pet golova Milosa Obilica u srpskim Lucanima - iz deset fudbalskih uglova Dragise SPS Kovacevica; na TV Pink u pozdravljam Voju Vojvodu koji, priznao je u "Maksoviziji", svoj muzicki ukus nalazi u akademskom klasicizmu Baje Malog Knindze, na TV Tuzlansko-podrinjskog kantona posmatram film "Philadelphia" koji nije posvecen Srbiji, mada je i moglo - aids je sida, SRS je SPS, Voja je Zoran, svi smo mi Srpski Glasaci!

Konacno, vest o malinama nastavlja se TV-komentarom o Crnoj Gori: tamo su pripadnici egzoticno-primitivno-odvratnih plemena (kakvi su tzv. Muslimani i Albanci), samo zamislite dragi gledaoci iz Berana, glasali za Mila Djukanovica, jer im je Ovaj (prvo lice SPS jednine: Ovo) obecao ne Veliku nego Najvecu Albaniju, ne Veliku nego Monster-Muslimaniju, udruzili su se Svi Nasi Neprijatelji (SNN) protiv naseg Momira & naseg Voje & naseg Zorana, cekamo - naravno - da u Drugom Polukrugu Bulatovic podrzi a narocito s preda pridrzi Milosevica, cekamo da sa Surcina turistickom turom "Leteci Holandjanin" Sljivancanin, Mladic & Karadzic dobrovoljno otputuju u Hag i na licu mesta etnicki ociste lale drugih boja, cekamo, a sta drugo, da se Voja Vojvoda proglasi gradonacelnikom Vivovitice, ipak je - drugovi - ovo Srbija, The State Of Democrazdz: glasas za Lilica - dobijes Voju, glasas za Voju - dobijes Lilica, imas Voju - vrati Lilica, vazno je da je Srbija u Kavlovcu, makar duboko zagnjurena u SRS-tortu.

Razume se: gasim televizor, cutke - teturajuci se - uzimam novu flasu belog vina, izlazim iz tzv. stana i odlazim, ponovo, u sumu. Ovo vise nije hipoteticki scenario: sedim pijan ispod drveta i mrmlj am imena kandidata. Rec "Vuk" mi nikako ne lezi: jezik se saplice o Danicu, imam grceve, muka mi je. Rec "Lilic" gura me brkovima na virtuelne grudi Gorice Gajevic: kao spolnu reakciju, grlim stabla po Zvezdari i svlacim se manijakalno, pantalone do kolena, wham-bam-thank-dzou-maam! Rec "Seselj", pak, tera me na distorziju unutrasnjih organa; obliven alkoholnim tekucinama, sedim na grani i zavij am kao kojot.

Naravno: ovo jeste slobodna Srbija u kojoj svako ima demokratsko pravo da bude sasvim ocajan. Narocito na Zvezdari, negde oko ponoci, uoci Jos Jednih Predsednickih Izbora (JJPI) a posle tzv. zivota.

A na pitanje: "Ima li zivota posle Seselja?", reci cu vam samo dve reci: Zoran Lilic. Malo li je?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /