Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

SUKOB DJUKANOVICEVOG I BULATOVICEVOG IZBORNOG STABA OKO ISPRAVLJANJA GRESAKA U BIRACKIM SPISKOVIMA

Bez "mrtvih dusa" u drugom krugu

Djukanovicevim odborima javilo se 6.500 mladih koji zele da glasaju, ali se ne nalaze na spiskovima. Menjanje birackih spiskova ne prihvataju u Bulatovicevom stabu "jer je rijec o jedinstvenim, a ne novim izborima". Smenjen sekretar za opstinsku upravu Podgorice Neven Gosovic

Podgorica. - Izborni stab predsjednickog kandidata Mila Djukanovica, nakon detaljnog uvida u izborni materijal prvog kruga glasanja, dosao je do zakljucka da su u nekim opstinama (prije svega tamo gdje lokalnu vlast drze pristalice Momira Bulatovica), biracki spiskovi visestruko manjkavi. Stoga u njima treba izvrsiti odredjene izmjene i dopune.

Utvrdjeno je da na birackim spiskovima nema velikog broja mladih ljudi, a ostala su imena mnogih preminulih. Neki gradjani glasali su po vise puta, a ima mnogo gresaka prilikom upisivanja imena i drugih podataka gradjana. Za nekoliko dana opstinskim organizacijama Demokratske partije socijalista, koju zastupa Milica Pejanovic-Djurisic, prijavilo se 6.500 mladih koji zele da glasaju, a ne nalaze se na birackim spiskovima. Milo Djukanovic trazi da im se to "temeljno ustavno pravo omoguci".

Zbog neuredjenih birackih spiskova gradonacelnik Podgorice, dr Mihailo Buric smijenio je Nevena Gosovica sa mjesta sekretara za opstinsku upravu i umjesto njega postavio Stanka Marica, opstinskog sekretara za rad i socijalno staranje. Grupa gradjana iz Kuca upala je poslije toga, nenajavljeno, u gradonacelnikov kabinet i trazila objasnjenje za uklanjanje Gosovica. "Objasnio sam im da je reogranizacija u SO sacinjena radi poboljsanja rada na birackim spiskovima, sto, inace, spada u iskljucivu nadleznost predsjednika", izjavio je, nakon razgovora sa nezadovoljnim gradjanima, dr Buric.

Iako je Gosovic priznao svoju gresku i slozio se sa gradonacelnikom Buricem da "biracki spiskovi nijesu uredni", njegovi saplemenici iz Kuca zbog njegove smjene najavljuju protestni miting ispred Skupstine grada.

Zna se ko krade glasove

Podaci o kradji glasova od strane Izbornog staba Momira Bulatovica i zahtjev Zorana Zizica da se biracki spiskovi ne smiju popravljati - jasno pokazuju ko su bili planeri i izvrsioci izbornih kradja u Crnoj Gori tokom prethodnih izbora", konstatuju u Narodnoj stranci.

Uz napomenu da je kradja glasova bila zajednicko djelo jedinstvenog DPS, "narodnjaci" pretpostavljaju da je "Bulatovic povukao za sobom sve one clanove svoje partije koji su se ispraksirali kao vrsni izvodjaci izbornih mahinacija".

Inace, mijenjanju birackih spiskova ostro se suprotstavio Zoran Zizic, potpredsjednik Demokratske partije socijalista koju zastupa Momir Bulatovic. On je u razgovorima sa posmatracima OEBS-a, koji su takodje iznijeli ozbiljne primjedbe na biracke spiskove i bili svjedoci da veliki broj gradjana nije mogao da glasa, istakao da "promjena birackih spiskova nije moguca, osim kada se radi o evidentno netacnim podacima vec upisanih biraca". Zoran Zizic smatra da je "rijec o jedinstvenim, a ne novim izborima" i pri tom je optuzio izvrsnu vlast zbog "nedovoljne azurnosti u birackim spiskovima".

Suoceni sa rezultatima prvog kruga, suprotno zakonu, Djukanovicevi nastoje da povecaju biracko tijelo upisujuci nove gradjane. Lica koja se suprotstavljaju takvim radnjama smjenjuju se, o cemu svjedoci i primjer g. Gosovica - istakao je Zizic.

Tog misljenja nije predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotic, koji smatra da niko nema pravo, pa ni bilo koji drzavni organ da ospori biracko pravo gradjanima Crne Gore. "Vrhovnom sudu Crne Gore do sada nije stigao nijedan zahtjev o naknadnom upisu u opsti biracki spisak. Ukoliko takvih zahtjeva bude o njima ce odlucivati Vijece" - izjavio je podgorickoj "Pobjedi" predsjednik Vukotic, dodajuci da se radi o "specificnoj situaciji kakvu do sada nijesu imali".

Vukotic je naglasio da zakon u ovom slucaju nije potpuno jasan i da ce Vrhovni sud Crne Gore oko toga morati da konsultuje kolege u Srbiji. "Ovaj pravi galimatijas mogao bi da bude jos zamrseniji, ukoliko zbog naknadnog uvecanja birackog tijela neki od predsjednickih kandidata, koji su ispali u prvom krugu, uloze zalbu kao ostecena stranka", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore.

Promjene u izbornoj kampanji

Predsjednicki kandidat Momir Bulatovic je najavio odrzavanje promotivnih skupova u Bijelom Polju (ponedjeljak), Niksicu (utorak) i Podgorici (srijeda), tako da nema izmjena u njegovoj izbornoj kampanji u odnosu na prethodni period.

Milo Djukanovic je aktivnost svoga Izbornog staba usmjerio na sredjivanje birackih spiskova, odustajuci od vecih promotivnih skupova.

Republicka izborna komisija je u medjuvremenu objavila stavove u kojima se kaze da su moguce dopune, brisanja i izmjene u birackim spiskovima za drugi krug glasanja za predsjednika Crne Gore - 19. decembra, i to "samo na osnovu odluke suda i najkasnije 48 sati prije dana odrzavanja izbora. RIK, pri tom, upozorava organe lokalne samouprave da su obavezni da gradjanima stave na uvid biracke spiskove i da na njihov zahtjev i na osnovu uvida u dokumenta (licnu kartu, pasos i slicno) isprave uocene greske.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /