Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

BORIS FRLEC U INTERVJUU "VECERNJEM LISTU"

Slovenija i Hrvatska nemaju problem granica

Zagreb, Beta. - Slovenacki ministar inostranih poslova Boris Frlec izjavio je da Hrvatska i Slovenija nemaju teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj. Frlec je u intervjuu zagrebackom "Vecernjom listu", rekao da je granica izmedju Hrvatske i Slovenije "nedodirljiva i da je tamo gde nije odredjena, potrebno naci kompromis". "Za mene je medjunarodna arbitraza neprihvatljiva", dodao je sef slovenacke diplomatije i ocenio da je u zajednickom interesu Hrvatske i Slovenije da se u inostranstvu "ne pojavljuju kao drzave koje same ne mogu da rese takve probleme".

Govoreci o problemu hrvatskih stedisa "Ljubljanske banke", Frlec je rekao da je to jedan od najslozenijih problema u odnosima dve zemlje i da ce se zalagati da se taj problem "sto pre resi na obostrano zadovoljstvo".

On je jos rekao da se Slovenija ne moze vratiti na Balkan, ali da je potrebno da ima bolje kontakte sa zemljama jugoistocne Evrope, "ukljucujuci i SR Jugoslaviju". Frlec je ocenio da su "te zemlje tradicionalno trziste za slovenacku robu" i da je takvu saradnju "potrebno institucionalizovati".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /