Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

KRAJEM NEDELJE LEVA KOALICIJA MEDJUSOBNO RASPOREDJUJE POSLANICKA MESTA

JUL dvadeset, a ND sest mandata

Socijalisti podeljeni na dve struje. Da li je na pomolu otvoreni sukob stranaka levog saveza. Neizvesno zakazivanje novih predsednicih izbora

Beograd. - Pregovori leve koalicije oko raspodele osvojenih poslanickih mandata u republickoj Skupstini otpocece krajem nedelje, saznaje "Nasa Borba". Kako tvrdi nas izvor iz vladajuce partije, u ime SPS pregovarace Milomir Minic i Gorica Gajevic, u ime JUL-a Mirjana Markovic i Zoran Todorovic, a u ime Nove demokratije Dusan Mihajlovic i Tahir Hasanovic.

Jugoslovenska levica ce dobiti do 20 mandata, a Nova demokratija sest poslanika sa kojima ce moci da formira poslanicki klub. Iako su apetiti i jednih i drugih znatno veci, visoki funkcioner SPS u izjavi za nas list tvrdi da je to maksimum koji SPS moze dati JUL-u i Novoj demokratiji, a moguce je, cak, da se u pregovorima pomenuti broj mandata smanji, kako bi SPS imala sto veci broj poslanika od Srpske radikalne stranke i tako mogla da predlozi predsednika vlade iz svojih redova. Iako ce se oko mandata zvanicno pregovarati na nivou najvisih delegacija stranaka, nas izvor tvrdi da ce konacnu odluku doneti Slobodan Milosevic, predsednik SRJ i da ce ista biti postovana bez pogovora.

Susreti Mihajlovic-Draskovic

U SPS tvrde da se Dusan Mihajlovic i Vuk Draskovic u poslednje dve nedelje veoma cesto srecu i to objasnjavaju Mihajlovicevim pokusajem da Draskovica privoli na ulazak u vladu, trgujuci na nagovor Milosevica. Medjutim, kako tvrdi nas izvor "poznavajuci Mihajlovica, ne bi bili cudno da on radi i na opciji novog Deposa, jer se Draskovic ponovo kandidovao za predsednika, a novodemokrate nisu zadovoljne statusom u levoj koaliciji".

Situacija u levoj koaliciji je alarmantna, jer se, razocarani rezultatima, kako republickih tako i predsednickih izbora, u najvecoj partiji (SPS) profilisu dve struje. Jedna, kako saznajemo, zeli da radi na jacanju svoje partije smanjivanjem uticaja JUL-a i Nove demokratije, a druga struja, koju cine visoki funkcioneri SPS bliski JUL-u, zalaze se za jos cvrscu saradnju SPS sa JUL- om i marginalizovanje Nove demokratije, kojoj se zamera sto je u poslednje vreme veoma bliska sa Srpskim pokretom obnove.

Medjustranacki odnosi SPS, JUL, Nova demokratija za sada funkcionisu kao u igri gluvih telefona i moguce je da u toku naredne nedelje dodje do otvorenog medjustranackog sukoba. Izjave za javnost veoma se tesko mogu dobiti, a kolika je panika zavladala u redovima vladajuce koalicije najbolje svedoci primer promene brojeva mobilnih telefona, na sta su se mnogi odlucili kako bi izbegli novinare.

Zakazivanje novih predsednickih izbora, kako tvrdi visoki funkcioner SPS, je neizvesno i moguce je da ce se prolongirati do marta naredne godine. Na taj nacin, v. d. predsednika Srbije Dragan Tomic bice samo maska nastavka vladavine predsednika SRJ Slobodana Milosevica, koji bi i kao predsednik svoje partije nastavio uspesno da upravlja svojim poslanicima i vladom.

N. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /