Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

SVETOLIK KOSTADINOVIC, SRPSKI MINISTAR ZA SAOBRACAJ I VEZE O PRIVATIZACIJI JAT I ZELEZNICE

"Brze pruge" jos cekaju investitore

Beograd, Beta. - Razmatramo optimalni interes za dokapitalizaciju Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) u cilju njegovog uspesnijeg razvoja i poslovanja, izjavio je ministar za saobracaj i veze u Vladi Srbije Svetolik Kostadinovic najnovijem broju casopisa "Ekonomski signali". "Organizacione celine JAT van vazdusnog saobracaja, kao sto su hoteli 'Slavija' i 'Kopaonik', Pilotska skola u Vrscu, Privredna avijacija, Aerodromi Podgorica i Tivat, Auto servis, Katering i Vazduhoplovna medicina, imaju zadatak da poslovanje organizuju tako da bude profitabilno", rekao je ministar Kostadinovic.

"Vlasnicka transformacija na zeleznici slozeniji je i zahtevniji proces jer bi zeleznicu prethodno trebalo uciniti interesantnom za investitore, a to zahteva dosta finansijskih sredstava", kazao je on. Prema njegovim recima, u Javnom zeleznicko-transportnom preduzecu "Beograd" istrazuju se alternativne mogucnosti i inostrana iskustva u vlasnickoj transformaciji koja bi u nasim uslovima obezbedila optimalne efekte. Sto se izgradnje auto-puteva tice, Srbija mnogo ocekuje od nedavno donetog Zakona o koncesijama, napomenuo je Kostadinovic.

"O izgradnji auto-puta Beograd-juzni Jadran bice uskoro reci na skupu strucnjaka", rekao je ministar Kostadinovic i dodao da se razmatraju dve varijante tog puta o cijoj gradnji se razgovaralo jos 1979. godine. "U varijanti preko Ljiga, Cacka, Zlatibora, Nove Varosi i Sjenice put bi od postojeceg bio kraci za 90, a u varijanti preko Mionice, Divcibara, Ivanjice i Duge Poljane za 120 kilometara". "Pripremice se i novi projekti, ukljucujuci i pocetak radova na auto-putu E-80 Nis-Pristina-Pec-Cakor-Matesevo-Podgorica-Misici koji povezuje severoistocnu i istocnu Srbiju sa Kosmetom, Crnom Gorom i Jadranskim morem i predstavlja znacajnu vezu Bugarske i zemalja u zaledju, preko Jugoslavije sa Italijom, rekao je najnovijem broju casopisa "Ekonomski signali" ministar za saobracaj i veze Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /