Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

NESUGLASICE U GLAVNOM ODBORU SRPSKE DEMOKRATSKE STRANKE

Sukob Buha - Krajisnik

Teske razmirice medju najvisim funkcionerima SDS oko odrzavanja izbora. Prevagu za sada odnela Krajisnikova opcija. Iskljucenja i ostavke u Glavnom odboru SDS, masovan prelazak u stranku Biljane Plavsic

Ljiljana Kovacevic
dopisnik "Nase Borbe" iz Banjaluke

Politicka kriza u Republici Srpskoj uticala je i na previranje u vladajucoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koja, po svemu sudeci, prezivljava najteze unutrasnje sukobe od svog osnivanja 1990. godine do danas.

Iako je dvodnevno zasedanje Glavnog odbora SDS na Palama odrzano iza zatvorenih vrata, procurile su vesti koje nedvosmisleno ukazuju da je medju najvisim funkcionerima SDS doslo do razmimoilazenja u vezi sa osetljivim pitanjima buducnsoti RS, pre svih odrzavanja parlamentarnih i predsednickih izbora u srpskom entitetu.

Potpredsednik SDS Aleksa Buha izjavio je da je Glavni odbor stranke odlozio donosenje odluke o izlasku na parlamentarne i predsdnicke izbore dok ne budu sagledani uslovi njihove organizacije. SDS, kako je naglaseno, trazi da se izbori sprovedu prema zakonima RS, a da ih OEBS samo nadgleda.

Medjutim, srpski clan u Predsednistu BiH Momcilo Krajisnik samim potpisom na Beogradski sporazum obavezao se na sprovodjenje prvo paralamentarnih, a potom drugih izbora, cime je u startu dosao u sukob sa centralom. Razmirice u najvisem organu SDS, osim pitanja izbora, pokrenulo je i pitanje SRT, odnosno Studija televizije na Palama, koju je visoki medjunarodni predstavnik suspendovao nakon sto generalni direktor te kuce Miroslav Toholj, lojalan bivsem predsedniku Radovanu Karadzicu, nije uvazio ni primedbe samog Krajisnika, nego je otao na kursu uredjivacke politike koja je odasiljala otrovne strelice prema predstavnicima medjunarodne zajednice.

Dobro obavesteni izvori bliski vrhu SDS tvrde da je na sednici Glavnog odbora stranke doslo do direktnog sukoba izmedju Momcila Krajisnika i Alekse Buhe, coveka za kojeg se tvrdi da pripada tvrdjoj liniji i koji je pristalica politickog kursa koji "iz senke" diktira Radovan Karadzic.

Uz Buhu su, tvrdi isti izvor, ostali clanovi SDS iz "stare garde" koji nisu spremni na kompromise. Buha je, takodje, optuzio Krajisnika za lose vodjenje politike prema predsednici RS Biljani Plavsic, koja ima sve vise sansi da postane apsolutni pobednik u politickom sukobu u zemlji.

Uhapsen Zdravko Samardzija zbog prisluskivanja Biljane Plavsic

Pripadnici Centra javne bezbednosti Banjaluka prekjuce su uhapsili Zdravka Samardziju, jednog od bivsih sefova Drzavne bezbednosti RS zbog prisluskivanja predsednice Plavsic.

MUP RS, lojalan predsednici Biljani Plavsic, saopstio je da je Samardzija uhapsen pod sumnjom da je odavao sluzbene tajne i neovlasceno prisluskivao i snimao razgovore sefa drzave.

Ipak, sudeci prema informacijama u kojima se kace da je za novog prvog potpredsednika stranke izabran Momcilo Krajisnik, a da je Aleksa Buha, nekada vrsilac duznosti predsednika SDS, ostao samo potpredsednik uz Gojka Klickovica, Dragana Kalinica, Velibora Ostojica, Djoja Arsenovica, Slobodana Bijelica i Milivoja Komljenovica, prevagu u SDS za s ada je odnela Krajisnikova opcija.

Sastanak Glavnog odbora SDS rezultovao je i podnosenjem ostavki na clanstvo u tom organu stranke, Borivoja Sendica i Miroslava Deronjica, dok su iz stranke iskljuceni Jovo Rosic (pretuceni sudija Ustavnog suda) i Jovan Mitrovic, predsednik zvornicke opstine za kojeg se tvrdi da prelazi u Srpski narodni savez, stranku na cijem celu je Biljana Plavsic.Sukob izmedju Krajisnika i Buhe, tvrde izvori bliski SDS, tinja jos od prosle godine kada je Krajisnik sprecio Buhinu kandidaturu za predsednika RS. Po svemu sudeci, Buha sada spocitava Krajisniku sve greske u vodjenju politike, a bitno je ko ce biti novi kandidat za predsednika RS ukoliko predsednickih izbora uopste bude. Raskol u SDS prisutan je u celoj RS, a sve je vise onih clanova stranke koji su presli u okrilje stranke presednice Plavsic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /