Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

NASTAVLJAJU SE SRPSKO-ALBANSKI RAZGOVORI O SKOLSTVU

"Albanska trojka" za neuspseh optuzuje "srpsku trojku"

Pristina, Beta. - Razgovori predstavnika Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o normalizaciji skolstva na albanskom jeziku na Kosovu bice nastavljeni ove nedelje, potvrdio je monsinjor Vincenco Palja, predstavnik katolicke zajednice "Sveti Eudjidio".

U pristinskom "Bujku", Palja je rekao da teski i naporni razgovori nisu propali i bice nastavljeni iduce nedelje.

Clan pregovaracke grupe, Redzep Osmani je optuzio srpsku delegaciju za neuspeh razgovora. Prema njegovim recima, srpska strana je jednostrano tumacila dogovor Milosevic-Rugova i trazila da se istovremeno razgovara i o drugim pitanjima koja nisu u neposrednoj vezi s tim.

Drugi clan delegacije, Fehmi Agani, za neuspeh razgovora je otpuzio srpsku stranu i rekao da je stav srpske strane bio da pitanje "normalizacije nastave na albanskom jeziku podrazumeva i resavanje pitanja skolskih planova i programa, finansiranja i drugih". Agani je naglasio da je u ranijim razgovorima dogovoreno da se ta pitanja resavaju uporedo sa resavanjem opsteg politickog statusa Kosova".

Predsednik Skupstine Nezavisne unije albanskih studenata Muhamed Mavraj, izjavio je da neuspeh ovih razgovora "nije iznenadio albanske studente, jer sporazum i nije bio sacinjen da bi bio realizovan". "Albanski studenti (time) imaju jedan razlog vise da budu jos odlucniji i da nastave sa protestima za ostvarivanje svojih zahteva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /