Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

BORIVOJE BOROVIC PODNEO OSTAVKU NA MESTO CLANA PREDSEDNISTVA SRPSKOG POKRETA OBNOVE

"Ne zelim da saradjujem sa Milanom Bozicem!"

Sustinski razlog sukoba je - tvrdi izvor "Nase Borbe" - sto je Milan Bozic glavni koordinator u pregovorima sa socijalistima. Ostavka Borovica je pravi epilog subotnje sednice GO SPO

Besan sam na sebe: Borivoje Borovic
nakon subotnje sednice

Beograd. - Iz moralnih razloga, podnosim ostavku na mesto clana Predsednistva Srpskog pokreta obnove i sefa odbornicke grupe SPO u Skupstini grada, jer ne zelim da saradjujem sa gospodinom Milanom Bozicem, kako u Predsednistvu stranke tako ni u gradskoj skupstini - izjavio je juce "Nasoj Borbi", beogradski advokat Borivoje Borovic, jedan od najblizih saradnika lidera SPO, Vuka Draskovica, i jedan od osnivaca ove stranke.

"Ostajem clan stranke, clan Glavnog odbora i narodni poslanik, a vraticu se u SPO na svoj nacin", dodao je Borovic. On je juce, u pismenoj formi, poslao ostavku na adresu Srpskog pokreta obnove.

Boroviceva ostavka zapravo je pravi epilog sednice Glavnog odbora SPO, odrzane u subotu, na kojoj, kako je novinarima receno, nije pokrenuto pitanje poverenja Milanu Bozicu, savetniku Vuka Draskovica, zbog cijeg su se ponasanja, navodno, pobunili sumadijski odbori SPO i neki istaknuti clanovi beogradske centrale, medju kojima i Borivoje Borovic. Borovic je, kako saznajemo, blagovremeno prilozio svoj izvestaj za raspravu o Milanu Bozicu koju je zeleo da pokrene, ali je taj izvestaj neko, navodno, ukrao. Saznavsi za kradju pet minuta pre pocetka sednice, Borovic je, na brzinu, ponovo napisao kratak izvestaj i ubacio ga u materijal, ne odustajuci od svoje namere.

"Besan" zbog Djindjica i Studija B

Ovo nije prvi put da Borovic podnosi ostavku nezadovoljan situacijom u stranci. Prema recima naseg izvora , on je to do sada cinio u dva navrata, ali je to u stranci skrivano.

"Besan sam na sebe sto sam ucestvovao u nezakonitom smenjivanju Djindjica i banditskom upadanju u Studio B" - bio je, kaze nas izvor, Borovicev komentar, nakon smene Zorana Djindjica sa mesta gradonacelnika Beograda.

Do prave rasprave, tvrdi se, nije doslo, a nakon sednice, izlazeci iz sale, Borovic je novinarima rekao "da je svim clanovima Glavnog odbora receno da vise paznje obrate na izjave i da SPO krece novim putem". Na pitanje novinara da li to znaci da ce se i Bozic ubuduce "malo primiriti", Borovic je rekao: "Mislim da bi bilo krajnje vreme!"

Buduci da je jedan od zvanicnih zakljucaka Glavnog odbora SPO bio da su "novinari i zuta stampa najveci krivci za desavanja u ovoj stranci, te da su svi unutarstranacki sukobi zapravo izmisljotina novinara", bilo je prilicno tesko saznati nesto vise o stvarnom toku sednice GO SPO, jer su clanovi ovog tela, izgleda, poceli da postuju "zakon omerte".

Kako smo, ipak, culi od visokih funkcionera ove stranke, nezadovoljstvo Bozicevim ponasanjem, koje datira odavno, delili su gotovo svi prisutni na Glavnom odboru. Borovic je, prema nasem izvoru, bio bukvalno sprecen da podnese inicijativu za preispitivanje poverenja Bozicu, jer se vrh stranke, "uplasio da Bora ne dobije veliku podrsku ostalih". Pet, sada bivsih clanova GO, razreseni su ove funkcije, tek nakon nekoliko puta ponovljenog glasanja. Na kraju je glasanje bilo javno, a kako istice nas izvor, "posto su svi clanovi GO ujedno i gradski i opstinski funkcioneri, kako ce drugacije da glasaju nego kao predsednik". Petorici bivsih clanova nije zajednicko samo to sto su u subotu "poseceni", vec i to, kako tvrdi nas izvor, sto su svi "pominjali Bozica kao glavnog krivca za potrese u stranci".

Bez komentara Milana Bozica

Svi pokusaji da juce cujemo komentar Milana Bozica, povodom izjave Borivoja Borovica da ostavku na mesto clana Predsednistva SPO podnosi zato sto ne zeli da saradjuje sa Bozicem - nisu bili uspesni. Savetnika Vuka Draskovica nismo mogli da nadjemo ni u stranci ni kod kuce, a mobilni telefon mu je bio iskljucen.

Sukob izmedju Milana Bozica i Borivoja Borovica (a sada i ne malog broja okruznih odbora SPO u centralnoj Srbiji), nije od juce. U grehe Milana Bozica ne spada samo nezakonito sazivanje sednice Skupstine grada i smenjivanje Djindjica i preuzimanje Studija B, sto mu sada uglavnom svi zameraju. Sustinski razlog sukoba je, tvrdi nas izvor, sto je Bozic "glavni koordinator u pregovorima sa socijalistima, sto pravi clanovi SPO ne zele da prihvate ni pod kakvim uslovima, a Vuk jos uvek nije rascistio s tim".

Osim toga, istice nas sagovornik, Bozic je od pocetka bio protiv koalicije "Zajedno", ucestvujuci sada i u njenom konacnom rusenju. "U krajnjoj liniji, njegova zena je stvarno clan JUL, a zna se koliko oni nas mrze!" - dodaje izvor "Nase Borbe", objasnjavajuci da sukobi u SPO nisu ni blizu bilo kakvog primirja i da je "tesko da ce se Cacak, Kragujevac i Jagodina ucutkati".

Kako se moglo saznati, na sednici Glavnog odbora trebalo je da bude podnet finansijski izvestaj o troskovima u predizbornj kampanji (trebalo je to, navodno, da ucini bas Bozic), ali se nista o tome nije culo jer se Bozic nije ni javljao za rec.

Ono sto pojedinim ljudima u vrhu SPO izrazito smeta je "skandalozan odnos prema medijima" koji ova stranka gaji u poslednje vreme, buduci da je, prema podacima naseg sagovornika, u vrlo kratkom periodu podneto 35 krivicnih tuzbi protiv razlicitih informativnih kuca.

S.Miicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /