Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

NARUSENI ODNOSI U KOALICIJI "VOJVODINA" STIGLI DO VRHUNCA

U susret sudbini "Zajedno"

Sastanak Predsednickog odbora Koalicije prekinut pre nego sto je poceo, nakon sto su se prisutni upoznali sa stavovima GO LSV, cije obelodanjivanje je ta stranka najavila za danas. Tokom nedelje ocekuju se zakljucci i NSS i RDSVi konacan odgovor na nastalu krizu

Sindrom "zajednicara" cini se da je nepovratno zahvatio Koaliciju "Vojvodina" i sva je prilika da ce do kraja ove nedelje uslediti rasplet vec evidentne krize u odnosima unutar "Vojvodine". To je zakljucak do kojeg se moze doci nakon dogadjaja pred minuli vikend, s obzirom da se sastanak Predsednickog odbora Koalicije, ukoliko se on shvati kao pokusaj da se razrese nastali nesporazumi - moze smatrati neuspesnim. Povod za taj skup koji je za petak predvece sazvao koordinator Mile Isakov i kojem je trebalo da prisustvuju lideri tri stranke clanice - Nenad Canak (LSV), dr Dragan Veselinov (NSS) i Ratko Filipovic (RDSV), bili su, kako je poznato, naruseni odnosi izmedju koalicionih lidera i kriza koja je usledila nakon obelodanjivanja da je Veselinov samovoljno, kao cetvrtog clana Koalicije, registrovao Pokret za Vojvodinu, te javnih optuzbi predsednika NSS, sa druge strane, da krizu prouzrokuju prevelike liderske ambicije presednika "nekih stranaka".

Sastanak Predsednickog odbora, medjutim, prekinut je pre nego sto je i poceo, a sve se odigralo tako sto je u zakazano vreme u prostorijama RDSV iz postave predsednickog tela (koje inace donosi odluke konsenzusom) pojacane u petak i Sredojem Mihajlovim (NSS) nedostajao sazivac skupa Mile Isakov, da bi skup onda napustio i lider Lige Nenad Canak. Posto je zadocneli koordinator Isakov ipak stigao, Canak, medjutim, nije hteo da se vrati ("Bio sam sprecen" - izjavio je novinarima). Poslao je sekretara Lige Antuna Kaica, koji je prisutne upoznao sa stavovima koje je Glavni odbor njegove stranke povodom citave stvari zauzeo prosle nedelje i koje Liga najavljuje da ce danas obelodaniti.

Nenad Canak: U pitanju je princip, a ne Veselinov

"Koaliciju 'Vojvodina' cine tri stranke i Koalicija opstaje i ako neko iz nje izadje. Rec je o nekim pojedinacnim akcijama, a ne nekim od sireg znacaja, mozda ne i celim strankama. Mislim da se sve ovo sto se dogadja shvata pomalo tragicno. A rec je, zapravo, o tome da se pod imenom Koalicije "Vojvodina" podrazumeva sve sto je Liga socijaldemokrata Vojvodine radila unazad sedam godina i nemamo razloga da to prihvatimo. Nije u pitanju gospodin Veselinov, u pitanju je princip. I nije u pitanju jedno ime, vec nekoliko i nije rec o spontanom nesporazumu, vec o misljenju i to se na Glavnom odboru LSV moralo raspraviti."

Sastanak okupljenih iz Predsednickog odbora je medjutim prekinut i to, kako saznajemo, na predlog Dragana Veselinova. Ostalo je, kako je javnosti na novinarsko insistiranje poruceno, da se tokom sednice o svemu, a cini se ponajpre o stavovima koje je Liga zauzela, izjasne i stranacki organi ostale dve clanice Koalicije, a vojvodjanski reformisti su vec saopstili da njihov Izvrsni odbor zaseda u utorak, a Glavni odbor do kraja sedmice. Liga, opet, najavljuje da ce danas "predociti javnosti i kompletnu prepisku i dokumentaciju tokom nedelje". Za kraj sedmice Canak najavljuje i "sankcije" povodom dogadjaja u Kaoliciji.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /