Ponedeljak, 13. oktobar 1997.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA SPO ODRZANA U SUBOTU

Smene na "veseloj veceri"

Iz stranke iskljuceno petoro clanova GO. Na pocetku zasedanja izglasano poverenje Vuku Draskovicu. Zasto su, iznenada, u kancelariju predsednika opstine Stari Grad pozvani Velimir Ilic i Danica Draskovic.

Sumnja i u novinarska pitanja: Andjelko
Trpkovic, Vuk Draskovic i Ivan Kovacevic
na subotnjem susretu sa novinarima

Beograd. - Glavni odbor Srpskog pokreta obnova, na prekjucerasnjem zasedanju, smenio je pet clanova GO i istovremeno ih iskljucivsi iz SPO. Zbog "neangazovanja u izbornoj kampanji" iz stranke su iskljuceni Vlatko Vukovic iz Novog Sada, Milan Ilic iz Paracina, Aleksandra Jankovic iz Beograda, Nenad Sokic iz Negotina i jedan od osnivaca SPO, Slavoljub Filipovic iz Jagodine. Na samom pocetku zasedanja, uz jedan uzdrzani glas, izglasano je poverenje prvom coveku stranke Vuku Draskovicu.

Uoci pocetka zasedanja GO u sali SO Stari grad vladala je mucna atmosfera, posto se ocekivao dolazak dve sukobljene struje. Tokom protekle nedelje, odbori iz unutrasnjosti, na celu sa gradonacelnikom Cacka Velimirom Ilicem, javno su izrazavali svoje nezadovoljstvo politikom vrha stranke, najavljujuci raspravu o politici stranke i smenjivanje Milana Bozica, savetnika Vuka Draskovica.

Predsednik stranke, ulazeci u salu gde se odrzavalo zasedanje, novinarima je izjavio da " nece biti nikakvog cepanja SPO koje prizeljkuju sve beogradske novine, niti ce se raspravljati o Milanu Bozicu". Demantovao ga je clan Predsednistva te stranke, Borivoje Borovic, minut kasnije, rekavsi da ce se na sednici raspravljati "o Bozicu, koaliciji 'Zajedno' i o ne ulasku u vladu sa socijalistima". Velimir Ilic, koji je pokrenuo pitanje Milana Bozica, nije bio raspolozen da daje izjave novinarima pre pocetka zasedanja, dobacivsi da ce se sigurno raspravljati o savetniku predsednika stranke.

Filipovic: "Klonirane babuske!"

Nakon zasedanja GO u holu opstine Stari grad, jedan od osnivaca ove stranke Slavoljub Filipovic, smenjeni clan GO, optuzio je svoje dojucerasnje kolege, narocito porptarola Ivana Kovacevica u kojeg je sve vreme drzao uperen prst, da su komunisti, zbog cega je malo falilo da dobije batine od obezbedjenja te stranke.

- Svi ste vi komunisti. Ma, vi ste klonirane babuske. Sram vas bilo, lazovi jedni, licemeri. Zamislite molim vas, na glasanju je stalno postojao 71 glas za prenosenje ovlascenja sa Glavnog odbora na Predsednistvo. Glasanje je bilo javno da bi se videlo ko sme da bude protiv celnika stranke. Drago mi je sto su me iskljucili iz ovakvog Glavnog odbora, rekao je Filipovic. S druge strane clanovi GO iz Beograda, za to vreme, na najprimitivniji nacin su vredjali Filipovica. " Lazovcino, znamo da si od pocetka SPO bio ubaceni spijun Demokratske stranke, dobacivali su Filipovicu dojucerasnje kolege. Medjutim, cim je Filipovic izasao iz sale uzvikivajuci protiv ljudi iz GO, obezbedjenje stranke je potrcalo za njim. Clan Vukovog obezbedjenja munjevito je reagovao opozvavsi svoje ljude. " 'Ajde pustite ga, da ne napravimo vecu glupost".

Da nesto u redovima Srpskog pokreta obnove ne stima, moglo se videti vec na prvoj pauzi zasedanja kada su izbile date potpuno razlicite izjave celnike te stranke. Tako po Aleksandru Milutinovicu niko nije ni pokrenuo, niti spomenuo Milana Bozica, dok je Velimir Ilic, napokon, odlucio da progovori dobacivsi vidno iznerviran da je "sledeca tacka dnevnog reda onaj Bozic". Ostali clanovi GO dobili su direktivu da ne napustaju foaje sale u kojoj se odrzavala sednica. Upravo u toj pauzi je doslo do konacnog "razresenja" problema. Sve je, naime, bilo reseno u trenutku kada je u prostorije predsednika opstine Stari grad dosla prva dama SPO, koju je prethodno, na ocigled svih novinara, pozvao jedan od clanova GO, prenevsio joj molbu njenog muza da hitno dodje "kod Kazica".

Za to vreme Jovan Kazic je prosto molio Velimira Ilica da dodje u njegovu kancelariju: " Veljo, molim te dodji kod mene da se sa Vukom lepo dogovoris. 'Ajde molim te", pricao je Kazic predsedniku opstine Cacak grlivsi ga sve vreme. U kancelariji je Ilica cekala prva postava SPO: Vuk Draskovic, Milan Bozic i Spasoje Krunic. Nesto kasnije im se pridruzila Danica Draskovic koja je ljutito odbila molbu novinara za komentar o desavanjima u stranci. Nakon pola sata razgovora, Kazicevu kancelariju prvi je napustio, pocrveneli i besni Velimir Ilic. Nakon njega na sednicu je otisao Milan Bozic, koji je, ironicno se cerekajuci, odbio da da izjavu novinarima. "Ma, kad platite odstetu onda cu da vam dizem tiraz", rekao je Bozic dobivsi podrsku od predsednika beogradske vlade. "Tako s njima treba", hrabrio ga je Krunic.

Kontroverzne izjave

Povodom Milana Bozica, kao i eventualnim koalicijama sa drugim strankama, predsednik stranke, Vuk Draskovic i clan Predsednistva SPO Borivoje Borovic dali su potpuno kontraverzne izjave.

Vuk Draskovic:

"Nije bilo ni jedne jedine reci o Milanu Bozicu, niti je bilo ko o tome zeleo da razgovara, posto za tako nesto nije bilo ni potrebe".

"Nema potrebe da se Milan Bozic obuzda. To niko nije ni trazio."

"Nije bilo ni jedne jedine reci o bilo kakvim koalicijama. Ko vam je to rekao. Sumnjam ja i u novinarska pitanja."

Borivoje Borovic:

"Na sednici je bilo reci i o Milanu Bozicu, ali nije potezano pitanje njegove ostavke, jer je gospodin Draskovic uputio kritiku i na racun Milana Bozica."

"Posle te kritike, nadam se da ce se Bozic bar malo obuzdati. Bilo bi krajnje vreme, jer to svi zelimo."

"Dogovorili smo se i to vam tvrdim, SPO nece uci u koaliciju sa komunistima".

Nakon sastanka poceo je drugi deo sednice koji je trajao nekih pola sata. Cim se zavrsilo zasedanje Glavnog odbora, nastala je poprilicna galama. Sa jedne strane bio je osnivac te stranke, Slavoljub Filipovic, dok su s druge strane bili clanovi iz Beograda koji su Filipovicu upucivali niz psovki i licnih uvreda. Clan predsednistva SPO Borivoje Borovic je izjavio novinarima da je podrzan opstinski odbor u Cacku i samim tim Velimir Ilic.

- Sumnjam u novinarska pitanja, posle iskustva sa medijskom kampanjom protivu nas. Niko nije ni spomenuo Bozica, niti je ko to i hteo. Na sednici smo se smejali tzv. nezavisnim novinama i to do grohota smo se smejali, atmosfera je sve vreme bila krajnje opustena i duhovita, pravo veselo vece. Od sada pa nadalje necemo vise uveseljavati vas novinare vec cemo tuziti svakodnevno svakog novinara koji napise neistine protivu Srpskog pokreta obnove, rekao je Draskovic demantujuci Boroviceve tvrdnje da SPO nece uci u koaliciju sa socijalistima. " Mi ulazimo u koaliciju samo sa programom Srpskog pokreta obnove".

Vladimir Djordjevic
Suzana Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /