Sreda, 15. oktobar 1997.

RATKO MARKOVIC O PONAVLJANJU IZBORA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE

Novi izbori najkasnije za 60 dana

Postupak se vraca na pocetnu tacku, od momenta kada se objavi u "Sluzbenom glasniku" da predsednik republike nije izabran, kaze potpredsednik Vlade Srbije

Beograd, Beta. - Profesor beogradskog Pravnog fakulteta i visoki funkcioner vladajuce Socijalisticke partije Srbije Ratko Markovic izjavio je juce da novi predsednicki izbori u Srbiji moraju biti odrzani u roku od 60 dana zvanicne objave da predsednik nije izabran.

"Kako predsednik Srbije nije izabran u drugom krugu, ceo postupak se ponavlja. To znaci da se postupak vraca na pocetnu tacku, a poceo je jer je predsednik podneo ostavku. U tom slucaju, od momenta kada se objavi u 'Sluzbenom glasniku' da predsednik republike nije izabran, vazi rok od 60 dana u kome moraju biti odrzani izbori", izjavio je Markovic Radio Beogradu. Situacija je potpuno jasna, ceo izborni postupak se ponavlja, rekao je potpredsednik Vlade Srbije u emisiji "Argument vise" i istakao da je Ustav Srbije uz dopunu zakona "celu stvar uredio" i da je sve pokriveno normama.

"Nema ni ustavne, ni zakonske praznine. Sve ove situacije su pokrivene odgovarajucim normama", rekao je Markovic i dodao da se u slucaju kada Zakon o izboru predsednika nije uredio neko pitanje supsidijarno (dopunski) mogu primeniti i odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika i Poslovnika Skupstine Srbije.

Markovic je rekao da nema nikakvog osnova za ustavnu krizu, "jer sve ustavne institucije i funkcije postoje, i obavljaju se". On je ocenio da "kriza koja se nagovestava proistice iz krize poznavanja propisa". "Cim nesto ne pise u Ustavu ljudi su skloni da kazu da postoji pravna praznina", rekao je Markovic. "Motivi za tvrdnje da predstoji ustavna kriza su politicke prirode. Ta kriza se ustvari prizeljkuje kako bi se politicki opravdao bojkot izbora, odnosno ta kriza bi bila rezultat bojkota izbora. Pritom se ta kriza vestacki stimuje, namesta i predstavljaju se stvari onako kako ne stoje", rekao je Markovic.

Izabrano je svih 250 poslanika Skupstine Srbije koja treba da bude konstituisana. To podrazumeva verifikaciju mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika skupstine i predsednika i clanova radnih tela, rekao je Markovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /