Sreda, 15. oktobar 1997.

Fatalno cekanje

Bojana Oprijan-Ilic

Privilegijama ovdasnjih politicara izgleda nema kraja cak ni kad je u pitanju tzv. nezavisno sudstvo. Ni kad se radi o izvrsenju teskog krivicnog dela. Tako je, na primer, dr Vojislav Seselj valjda da se "ne potresa" u toku svojih izbornih i predizbornih aktivnosti, jednostavno bio postedjen susreta sa istraznim sudijom kome ce tek nakon tri meseca morati da objasni kako se to advokat Nikola Barovic "vise puta okliznuo na koru od banane" u prostorijama BK televizije.

Kad se pravda na vreme ne osvrce cak ni ako je rec o advokatu ugleda i reputacije kakvu ima Barovic, sta tek moze da ocekuje "obicni" gradjanin ove zemlje ukoliko ga obesno pretuce neki "slavan" tip jer mu se tako prohtelo? Istrazni sudija Svetomir Nikolic, prema sopstvenom iskazu, jednostavno se dogovorio sa braniocem sefa radikala i njegovog telohranitelja - "daljinske batine" kabastog vojvode - da prolongira saslusanje kako ne bi ometao politicke aktivnosti predsednickog kandidata. Zakon, inace, kazu poznavaoci, dozvoljava dogovor stranaka po ovom pitanju pod uslovom da se time postize veca efikasnost i azurnost u sudskom postupanju.

Na sve ovo sledi jos nekoliko pitanja: sta bi se desilo da se, ne daj Boze, nezadovoljnim egzekutorima "omakla" bahatost pa da je zrtva smrtno nastradala? Da li bi se i tada cekalo okoncanje izbora? Dalje, da li bi sud gonio osumnjicenog da je dobio predsednicku titulu? Ili se, mozda, odlucio da aktivira ceo slucaj upravo zbog takve mogucnosti?

Cetvrto opstinsko tuzilastvo na vreme je ex oficio podnelo zahtev za pokretanje istrage protiv Seselja i njegovog bodi garda zbog nanosenja teskih telesnih povreda Nikoli Barovicu, odnosno podstrekavanja na ovo krivicno delo za koje je propisana kazna od sest meseci do pet godina zatvora. Istrazni sudija odlucio je da priceka. Konacna dilema je sta ako se nastavi sa odugovlacenjem eventualno pokrenute istrage sve do raspisivanja novih predsednickih izbora, sto se moze izvesti taktiziranjem osumnjicenih? Hoce li tada na Justicijinom tasu prevagnuti ishod politicke bitke ili zakon, pravo i pravda?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /