Sreda, 15. oktobar 1997.

POVODOM NALOGA MINISTARSTVA PRAVDE DA SE PROVERE BIRACKI SPISKOVI U SRBIJI

Uskoro novi izbori?

Dok stranacki prvaci nagadjaju da li ce i kada biti raspisani novi predsednicki izbori u Srbiji, republicko Ministarstvo pravde nalaze opstinama da provere biracke spiskove, da upisu nove birace na osnovu sudskih odluka i sve one osobe koje su, posle drugog kruga predsednickih izbora, postale punoletne, a da izbrisu preminule i one koji su promenili mesto boravka.

Znaci li to da se svakog casa moze ocekivati raspisivanje predsednickih izbora?

Na ovo pitanje u Ministarstvu pravde odgovaraju da su "preduzeli mere da sve bude spremno pod pretpostavkom da ce, blagovremeno, biti raspisani novi izbori za predsednika Republike". Jer, kako objasnjavaju, "nigde u svetu biracki spiskovi nisu sto posto sigurni".

Ovaj potez se ne dovodi u vezu sa zahtevom radikala za sredjivanjem birackih spiskova, (posto je samo u Beogradu, posle drugog kruga predsednickih izbora, primeceno 3.000 vise upisanih biraca nego u prvom krugu). To, vele u ministarstvu, proizilazi iz njihove zakonske obaveze da, uoci svakog izbora, podsecaju nadlezne opstinske sluzbe na azuriranje spiskova.

Tokom minulih predsednickih i poslanickih izbora Ministarstvo pravde je vise puta tako postupalo. Na pitanje kako objasnjavaju toliki porast broja biraca izmedju dva kruga predsednickih izbora, za odgovore upucuju na statisticare. Njihov je, inace, utisak da "ne mogu da budu dve vrste birackih spiskova za prvi i drugi krug, jer se radi o istim izborima".

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /