Sreda, 15. oktobar 1997.

PODGREJAVANJE AFERE O NEUSPELOJ KUPOVINI DVA "BOINGA" ZA "MONTENEGROERLAJNZ"

Ciji je prijatelj Knezevic?

U jos nedovrsenoj polemici jednog broja aktera afere otkriveno je da se novac za kupovinu aviona za crnogorsku avio-kompaniju nalazio na racunu Ratka Knezevica, da je predsednik Bulatovic bio upucen u citavu finansijsku operaciju, i da oko 15 miliona dolara nije pronevereno...

Reagujuci na prozivku "Politike" i "Tanjuga" povodom finansijskog skandala vezanog za nestanak blizu 15 miliona dolara, namijenjenih kupovini dva "boinga 737" za crnogorsku avio-kompaniju "Montenegroerlajnz", Zoran Djurisic, bivsi direktor avio-kompanije, optuzio je Momira Bulatovica, predsjednika Crne Gore i predsjednickog kandidata, da je u tom skandalu direktno ucestvovao. U polemici koja je uslijedila nakon ovog Djurisicevog reagovanja, i koja ce vjerovatno jos potrajati, nije otkriveno bog zna sta novo. I ranije se znalo da avioni nijesu kupljeni, a da je novac potrosen za nesto drugo, sto sada potvrdjuje i crnogorsko Ministarstvo finansija. zagonetna je ostala uloga Ratka Knezevica, bivseg specijalnog savjetnika premijera Djukanovica i sefa crnogorske trgovacke misije u Vasingtonu, u ovoj aferi. Ispostavilo se da je novac za kupovinu aviona bio prenesen na njegov racun, ali ostaje nejasno u kakvim je odnosima tada sa Knezevicem bio predsjednik Bulatovic.

U svom prvom javnom oglasavanju u "Pobjedi", Zoran Djurisic, inace suprug predsjednice DPS CG dr Milice Pejanovic-Djurisic, podsjeca da je, kao direktor "Montenegroerlajnz"-a, potpisao ugovor sa australijskim partnerom o kupovini dva "Boinga 737", za koje je Crna Gora obezbijedila 15 miliona dolara. "Neposredno nakon potpisivanja ugovora, javio mi se telefonom jedan Bulatovicev prijatelj, cije ime sada necu pominjati. Saopstio mi je da po nalogu predsjednika Republike novac treba uplatiti na njegov racun u Svajcarskoj, a on ce ga za nekoliko dana, kada stignu avioni, proslijediti vlasniku", kazao je Djurisic u svom prvom obracanju javnosti, napominjuci, pri tom, da je bio "zatecen i zbunjen", ali da nije mogao da reaguje, jer su iza svega "stajali autoritet i naredjenje predsjednika drzave Momira Bulatovica.

U odgovoru koji je stigao iz kabineta predsjednika Bulatovica otkriva se identitet osobe (za koju Djurisic smatra da je Bualtovicev prijatelj) na ciji racun su "legle" pare za kupovinu aviona. Pozivajuci se na razgovor sa Djurisicem, i kopije dva sluzbena pisma, predsjednik Bulatovic kosntatuje: "Kupac aviona je trebalo da bude gospodin Ratko Knezevic, specijalni savjetnik predsjednika Vlade, preko svoje of sor kompanije 'Montiko Trejding'. Znaci, na njegovom privatnom racunu su bila sredstva od 15 miliona dolara".

U odgovoru predsjednika Bulatovica dalje se objasnjava da Knezevic "nije uspio da otvori kreditno pismo kod banke koja je trebalo da izvrsi prenos sredstava", a razlog za to je sumnja "da je pomenuta firma iz Australije (firma od koje su kupljeni avioni) umijesana u nedozvoljenu trgovinu oruzjem". Uz ovo se navodi da je australijska firma ("Transasis Air") odbacila optuzbe, a da je Ratko Knezevic, sa njene strane, proglasen glavnim krivcem "za ove lazne optuzbe". Pri tom se napominje da se zna "ciji je specijalni savjetnik, i uz to licni prijatelj, g. Ratko Knezevic", ali ne "na koji su nacin sredstva Republike Crne Gore prebacena na njegov (Knezevicev) privatni racun".

U saopstenju Ministarstva finansija ne navodi se na koji nacin je novac za kupovinu aviona prebacen na Knezevicev racun (Knezevic se, uostalom, u tom saopstenju nigdje ne pominje), ali se kaze da je Momir Bulatovic bio "u potpunosti upoznat s nabavkom pomenutih aviona, i ne samo da je bio upoznat, nego je i licno odobrio i ucestvovao u cjelokupnoj aktivnosti".

"Imajuci u vidu cinjenicu da banka nije htjela da otvori akreditiv, usljed "spoljnjeg zida" sankcija prema Jugoslaviji, jer je vlasnik aviona bio "Aviogeneks" iz Beograda, Ministarstvo finansija je navedena sredstva iskoristilo za potrebe RCG, koja su realizovana po odlukama Vlade, o cemu postoji uredna dokumentacija u Ministarstvu finansija", navodi se u saopstenju ovog Ministarstva. Precizira se, takodje, da je novac (14.351.782 dolara) bio u citavom periodu u bankarskom rezimu, zasticen i okamacen po propisima svajcarskog bankarskog sistema".

A sto se tice Ratka Knezevica, bivsi direktor "Montenegroerlajnz"-a, Zoran Djurisic, u svom novom obracanju javnosti sugerise da je on Bulatovicev prijatelj, i vise od toga.

"Pa on (Bulatovic) je sa Ratkom Knezevicem otputovao u Ameriku, a mene potpuno eliminisao. To je vidjela cijela crnogorska javnost na Televiziji. Vidjela je Momira Bulatovica i Ratka Knezevica kako zajedno, i nasmijani, u Vasingtonu otvaraju trgovacku misiju. Toliki put do Amerike, koji je prevalio gospodin Bulatovic, logicno pokazuje da je za to imao debeli interes. To Bulatovic mora da objasni javnosti", kaze, uz ostalo, Djurisic, i podvlaci kako je Bulatovica strah od pominjanja ove afere.

Ostaje da se vidi hoce li polemika biti nastavljena, i koliko ce jos (ranije zataskavanih) cinjenica izaci na svijetlo dana. Knezevic, oko cijeg imena se vrti cijela prica, jos nije javnosti ponudio svoju verziju.

D. Vukovic

Posebni argumenti

U svom prvom javnom oglasavanju, Zoran Djurisic navodi kako je vise puta bezuspesno pokusavao da bude primljen kod predsjednika Bulatovica radi razjasnjenja finansijskog skandala oko kupovine aviona. "Na kraju sam zamolio moju suprugu, tada njegovog prvog partijskog saradnika, da ode kod njega, da makar njoj objasni o cemu se radi i zasto je zataskan finansijski skandal", obnarodovao je Djurisic, ali nije htio da govori o tome sta je Bulatovic nudio tada njegovoj supruzi dr Milici Pejanovic-Djurisic.

Ni u svom drugom javljanju u "Pobjedi" Djurisic ne govori nista precizno o toj Bulatovicevoj ponudi njegovoj supruzi, ali nagovjestava da ta ponuda nije bila drugarska. "Bulatovic je imao potrebu da pokusa "ubijediti" moju suprugu i nekim "posebnim argumentima" da bih ja o svemu cutao", kaze Djurisic.

U reagovanju predsjednika Bulatovica ne pominje se njegov razgovor sa Djurisicevom suprugom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /