Sreda, 15. oktobar 1997.

DANAS NECE BITI PROTESTA ALBANSKIH STUDENATA

Rok istice - veceras

Ukoliko ne bude bilo dogovora, u sta predstavnici Nezavisne unije studenata otvoreno sumnjaju, Organizacioni odbor ove organizacije ce zasedati sutra i doneti odluku o daljim aktivnostima

Sasvim je sigurno da danas u Pristini, i ostalim gradovima Kosova, nece biti protesta albanskih studenata. Clan Predsednistva Nezavisne unije studenata Naim Havoli, rekao nam je da ce na eventualnu normalizaciju ili neki dogovor oko normalizacije skolstva na albanskom jeziku, studenti cekati do kraja danasnjeg dana - do ponoci. Ukoliko ne bude bilo nakakvog dogovora, u sta predstavnici Nezavisne unije studenata otvoreno sumnjaju, Organizacioni odbor ove organizacije ce zasedati sutra i doneti odcuku o daljim aktivnostima, datumu novih protesta, kao i ostalim detaljima.

Predsednik Skupstine Nezavisne unije studenata Muhamet Mavraj, precizirao nam je da - zasigurno - oni nece prijaviti proteste koji ce biti organizovani pod okriljem ove organizacije. Pre zasedanja Organizacionog odbora niko od nasih sagovornika nije bio u stanju da nam kaze, ni otprilike, kada ce biti novih protesta. Sto se eventualne intervencije policije tice, sto je na indirektan nacin najavio i pomocnik republickog ministra policije Radomir Markovic, predstavnici NUS kazu da ce protesti albanskih studenata biti mirni, i da oni nece odgovoriti na eventualnu upotrebu sile.

Hoce li i kada biti protesta - iako to predstavnici NUS, do sada, zvanicno nijednom nisu rekli - umnogome zavisi od hitrine reagovanja i nastavka razgovora srpsko-albanske delegacije u grupi "Tri plus tri", cije je zaduzenje da sprovede Dogovor Milosevic-Rugova, potpisan 1. septembra prosle godine. Nedavni dvodnevni razgovori u Pristini i Beogradu zavrsili su bezuspesno.

Clan srpske delegacije Goran Percevic optuzio je albansku stranu za "goli separatizam" i "neiskrenost" u pristupu pregovorima o normalizaciji skolstva. Percevic je rekao da je u Beogradu albanska strana odbila ono sa cim se slozila u Pristini. S druge strane, predstavnici albanske delegacije optuzili su srpsku stranu za opstrukciju i pokusaj da se ispolitizuje dogovor Milosevic-Rugova, koji predvidja samo povratak srednjoskolaca i studenata u zvanicne skolke objekte, ne i razgovore oko ostalih pitanja.

Pojasnjavajuci razloge kraha dvodnevnih razgovora, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova i jedan od trojice u albanskoj delegaciji, Fehmi Agani, za "Nasu Borbu" kaze da su oni jednostavni: "Mi smo trazili da se odrede rokovi za povratak albanskih srednjoskolaca i studenata u zvanicne skolske i ostale pratece objekte. Srpska strana nije htela da preuzme bilo kakvu obavezu oko tih rokova. S druge strane, insistirala je na povezivanju povratka srednjoskolaca i studenata sa drugim pitanjima (planovi i programi, finansiranje, diplome...)".

Agani tvrdi da u Rimu, gde je postignut prvobitni dogovor. te teme nisu bile u dnevnom redu. Zapravo, tada je receno da ce ostala pitanja biti resena u pregovorima oko buduceg statusa Kosova. Iako je, prema recima potpredsednika DSK, i srpska strana nacelno bila za to da se albanski ucenici i studenti sto pre vrate u zvanicne skolske objekte, ipak nije prihvatila ni sugestiju posrednika iz humanitarne organizacije Sveti Eudjidio, monsinjora Vencenca Palje, da se 1. novembar odredi kao datum za pocetak povratka.

"Mi smo spremni da razgovoramo i o pitanjima koje je pokrenula srpska strana, ali tek nakon povratka albanskih djaka i studenata u svoje skole. Potrebno je da u te razgovore udjemo, bar donekle, ravnopravni. O ravnopravnosti se ne moze govoriti, ukoliko samo srpska deca idu u skole, a albanska i dalje ostaju po nekim garazama", kaze Agani.

Nakon neuspesnih razgovora u Beogradu, razmenjeno je poprilicno "niskih udaraca", tako da se postavilo pitanje i same mogucnosti nastavka razgovora oko Dogovora. Jedina optimisticka izjava je bila ona monsinjora Palje koji je odmah najavio nastavak razgovora. Nasi, obicno, veoma pouzdani izvori, kazu da je tokom ovih dana Palja vec kontaktirao sa srpskom stranom oko nastavka prekinutih razgovora. Ti izvori, medjutim, nisu mogli da nam preciziraju sta je dogovoreno i kada bi razgovori mogli da budu nastavljeni.

Saznajemo, takodje, da predstavnici Svetog Eudjidia vec rade na preciziranju teksta zakljucaka (sa dvodnevnih razgovora) koji ce biti predlozen na usvajanje obema stranama. U tekst, navode nasi izvori, unete su i odredjene modifikacije. Sadrzaj modifikacija se i dalje ne zna.

Bahri Cani

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /