Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

KAKO JE RASPUSTEN OPSTINSKI ODBOR SPO U ARILJU

Stiglo pismo iz Beograda

Srecko Todorovic na zahtev Vojislava Vukcevica, generalnog sekretara SPO, ovlascen da oformi novi odbor, ali se u pismu ne navode razlozi zasto je doneta takva odluka, kaze Ljubivoje Jovanovic, clan starog odbora, koji je zbog svega uputio pismo licno Vuku Draskovicu

Beograd. - Opstinski odbor Srpskog pokreta obnove u Arilju raspusten je u ponedeljak, na zahtev Vojislava Vukcevica, generalnog sekretara te stranke. Kako nam je juce receno u ariljskom odboru SPO, pismom iz Beograda, koje je potpisao upravo Vukcevic, ovlascen je Srecko Todorovic, clan Opstinskog odbora SPO u Arilju, da oformi novi odbor, ali se ne navodi zasto je doneta odluka o raspustanju starog. Ljubivoje Jovanovic, clan OO SPO u Arilju, pisao je Vuku Draskovicu, lideru SPO, zatrazivsi objasnjenje za ovakav potez i najavio da ce se, ukoliko ne dobije odgovor direktno od Draskovica, obratiti medijima.

- Poslao sam pismo Vuku Draskovicu jer sam zeleo da cujem zbog cega je raspusten Opstinski odbor SPO u Arilju. Odgovor nisam dobio od Draskovica, vec od Vuckovica, koji mi je, izmedju ostalog rekao, da cu objasnjenja dobiti naknadno i upozorio me da se ni u kom slucaju ne obracam sredstvima informisanja, jer cu za to snositi odgovornost - kaze za "Nasu Borbu" Ljubivoje Jovanovic.

Kako Jovanovic nije dobio odgovor od Draskovica, vec od Vojislava Vukcevica, ponovo se pismom obratio predsedniku SPO u kome je, izmedju ostalog, istakao: "Ukoliko vi stvarno dajete ovlascenja Vukcevicu da smenjuje opstinske odbore i da odobrava sumnjivim ljudima da formiraju nove, ne dozvoljavajuci clanovima odbora da se odbrane, onda uzalud radite to sto radite i uzalud smo vas mi podrzavali".

U SPO vise nema "prvoboraca"

- U Srpskom pokretu obnove skoro da vise i nema nas koji smo prisustvovali svecanosti u Novoj Pazovi, na Badnje vece, kada je obelodanjen program stranke i kada je stranka stvarno zazivela. Skoro 90 odsto tog prvoborackog clanstva se povuklo - kaze Ljubivoje Jovanovic.

Obracajuci se u pismu i generalnom sekretaru, Vojislavu Vukcevicu, Jovanovic ga je optuzio da "od prve izmene Statuta SPO iz 1993. godine, radi Vuku iza ledja, polako izgradjujuci svoju infrastrukturu u redovima clanstva stranke". Jovanovic u pismu dodaje da Vukcevic svojim ponasanjem i delovanjem "racuna na to da ce uz pomoc svojih poslusnika, poput Srecka Todorovica, jednog dana preuzeti stranku", ali ga i upozorava da ce tako "pre unistiti SPO, jer se sa takvim ljudima gube izbori, sto se pokazalo i u Arilju".

Govoreci o eventualnim razlozima za raspustanje odbora u Arilju, Jovanovic je, u izjavi nasem listu, istakao da "za to nije bilo nikakvog razloga, te da u ovoj opstini, u kojoj je na vlasti koalicija "Zajedno", nema nikakvih problema ni u radu opstinske vlasti ni u funkcionisanju koalicije "Zajedno".

- Trudicemo se da odrzimo dobre odnose sa Demokratskom strankom, kao i do sada. Ne mozemo da slusamo sve direktive iz Beograda, pogotovo ne one koje su potpuno nerazumne. Radicemo na ocuvanju koalicije "Zajedno", jer smo vlast tesko izvojevali i ne zelimo da je lako izgubimo - objasnio je Jovanovic.

Prema njegovim recima, Srecko Todorovic, koga on naziva "samozvanim clanom Glavnog odbora SPO", vrativsi se sa subotnje sednice Glavnog odbora stranke, rekao je clanovima Opstinskog odbora "da ga je bilo sramota kada je Vuk Draskovic pomenuo Arilje kao opstinu u kojoj nije dovoljno ucinjeno u predizbornoj kampanji". Jovanovic je potvrdio "Nasoj Borbi" da je SPO na ovim izborima ostvario losije rezultate, ali i dodao "da je za sve kriv Srecko Todorovic, cije su pristalice izvrsile pritisak na bivseg predsednika opstinske vlade, Radeta Gloginju, koji je zbog toga podneo ostavku".

Na stranu Srecka Todorovica, kaze Jovanovic, za sada su presla dva odbornika SPO, koji na sednicama Skupstine glasaju protiv interesa odbornicke grupe koalicije "Zajedno". U utorak je, tvrdi Jovanovic, Todorovic vec "prikupio neke ljude i oformio novi odbor stranke", ali se bivsi clanovi Opstinskog odbora ne mire sa raspustanjem ovog organa.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /