Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

INTERVJU: DR MILICA PEJANOVIc-DJURISIC, PREDSEDNICA DPS CRNE GORE

Da nije bilo manipulacije izbori bi bili zavrseni

Sa nama je ostao najbolji deo DPS-a, a sa Bulatovicem su nediferencirane i destruktivne grupacije proizvodjaca haosa. Najveci kriminal je podsticati podele, odrzavati sankcije da bi se spasila vlast. Na prolece novi izbori po standardima demokratskih drustava

Nakon saopstavanja rezultata prvog kruga izbora za predsjednika Crne Gore odrzanih 5. oktobra glavni favorit Momir Bulatovic i Milo Djukanovic, kandidati podijeljene Demokratske partije socijalista krenuli su jos zesce u borbu za svaki glas u drugom izbornom krugu. Demokratska partija socijalista, koju zastupa dr Milica Pejanovic Djurisic, bila je ubijedjena u trijumf svoga kandidata Mila Djukanovica, vec u prvom izbornom krugu. U razgovoru za "Nasu Borbu" pitamo gospodju Djurisic na cemu su zasnovali taj optimizam?

- Naravno da smo bili ubijedjeni u sigurnu pobjedu, i da nije bilo manipulacija sa birackim spiskovima, izbori bi vec 5. oktobra bili zavrseni. Medjutim, tehnolozi podmetanja i manipulacija, pokazali su se jos vecim ekspertima za izborna manipulisanja. Kada smo odmah poslije prvog izbornog kruga sjeli i analizirali rezultate lako smo uocili sustinu problema. Nije, dakle, odlucila narodna volja vec je bitno uticala Bulatoviceva masinerija vjesta i pripremljena za izborne manipulacije.

Bili smo sigurni u izbornu pobjedu prije svega zato sto smo ponudili program prevazilazenja stagnacije, program reformi i demokratskog preobrazaja na principima i po standardima modernih drustava. Nase pobjednicko uvjerenje zasnovano je na nasoj spremnosti i sposobnosti sa radikalnom ekonomskom i politickom rekonstrukcijom drustva konacno preselimo u muzej stalno izazivanje krize, proizvodnju haosa koja uvecava vlast, a osiromasuje narod. Imamo program koji vodi u Evropu gdje nam je i mjesto, koji sukobe i podjele ostavlja proslosti, a okuplja kreativne potencijale i njihovu energiju promjena. Jednostavno, imamo program za buducnost, imamo ljude koji ce taj program realizovati i konacno predsjednickog kandidata, Mila Djukanovica, koji je uvjerena sam, paradigma reformi i demokratizacije. Na tom nasem programu postigli smo i saglasnost svih relevantnih politickih cinilaca i dogovorili se oko fundamentalnih pitanja drzavnog statusa i razvoja demokratije u Crnoj Gori.

Bulatovic je tokom raskola u DPS-u tvrdio da je najveci dio partije sa njim, sto se sada pokazalo tacnim. Da li ste i Vi znali za tu cinjenicu ili Vas je okretanje najveceg dijela DPS-a za Bulatovicem iznenadilo?

- Ne bih se slozila da se dio patije priklonio Bulatovicu. Priklonio se dio aktivista i rukvodilaca u lokalnoj samoupravi, dakle, birokratski i nekreativni dio partije vjest u snalazenju u neregularnim uslovima. Taj dio lokalnih funkcionera bio je nosilac izbornih manipulacija. Sa nama je ostao najveci dio postenih i vrijednih clanova DPS-a, mladi i kreativni ljudi. Bulatovic je populisticko- nacionalistickim nastupom magicno privukao sve konzervativne snage, od ekstremne ljevice do ekstremne desnice. Sa njim su srpski nacionalisti, komunsiti, julovci koji su mu i najveca logisticka podrska. Bulatovic je umjesto programa ponudio nacionalisticko okupljanje, manipulisao je narodnim siromastvom koje je upravo izazvala politika njegovog nalogodavca iz Beograda. Bulatovic je nastojao da produzi haos u kome se destruktivna energija njegovih nalogodavaca i sledbenika jedino snalazi. Sustinsko je, mislim, a to smo culi od samog Bulatovica juce u Niksicu, njihovo politicko djelovanje utemeljeno na ksenofobiji i sukobu sa svijetom jer su svjesni da ih svijet ne prihvata jer nemaju sta svijetu da ponude. Oni mogu samo mimo svijeta. Radi toga toliko manipulisu zavjerama, izmisljaju neprijatelje i u svijetu i kuci, pronalaze krivce tamo gdje ih nema samo da bi sacuvali uzdrmanu i anticivilizacijsku vlast koju personifikuju Bulatovic i njegov gazda.

Dakle, sa nama je ostao najbolji dio DPS-a, a sa Bulatovicem su nediferencirane i destruktivne grupacije proizvodjaca haosa.

Poslednji dani fatamorgane

"Na drugoj stani, Bulatovic je, bez zaokruzenog i jasnog programa, igrajuci na socijalnu kartu i borbu protiv kriminala dobio veliki broj glasova. Pokazalo se da su konzervativne sredine, kao sto je Crna Gora, nesklone brzim promjenama. Kako to komentarisete?

- Mi smo u prvom krugu na programu reformi dobili gotovo 50 odsto glasova a da nije bilo kradje, odnijeli bi vecinu. Zar to nije dovoljna cinjenica o izrazenoj reformskoj svijesti, svijesti promjena, koja se nazustavljivo siri i koja ce konacno 19. oktobra biti dominantna. Bulatoviceva socijalna demagogija i nihilizam samo su poslednji trzaj retrogradnih i destruktivnig snaga koje su spremne da sve zloupotrijebe zarad vlasti. Ipak, ovo su posljednji dani njihove fatamorgane i pokusaj vezivanja poveza preko ociju gradjanima Crne Gore.

Milo Djukanovic je ponudio program reformi, mislite li da je gradjanima trebalo podrobnije objasniti socijalne efekte ovog programa i njihovo mjesto u reformama?

- Vjerovatno da treba temeljnije objasniti karakter, znacaj i domete reformi. Ali, konkretnim cinjenjem i efikasnoscu koju nose reforme to se samo po sebi postize. Mislim da je vaznije razobliciti politiku protivnika reformi koji njihovim onemogucavanjem ne brinu o narodu nego o svojoj vlasti. Njihovo navodno pozivanje na jednakost i pravdu svodi se na ogromne privilegije i bogatstvo samozvanih zastitnika naroda. Tako je uvijek bilo, a to pokazuju i procesi u nasoj zemlji. Protivnici reforme u osnovi zele da sacuvaju personalnu i porodicnu diktaturu.

Mi reforme sprovodimo upravo zbog njihove socijalne dimenzije. Samo razvijeno drustvo moze obezbijediti socijalnu sigurnost stanovnistvu o kome treba da preuzme odgovornost moderna socijalna drzava.

Bulatovic je Djukanovica neprestano prozivao za kriminalizaciju drustva i druge nepravilnosti. Cini li Vam se da je na te prozivke trebalo uzvratiti mnogo ostrije i konkretnije?

- Ne znam kako se moze uzvratiti na podmetanja, lazi, denuncijacije na nevidjenu harangu koju je Bulatovic po propagandnom modelu svog medijskog uzorka vojvode Seselja pokrenjo protiv svojih dojucerasnjih prijatelja i najblizih saradnika i prije svega protiv drzave na cijem je celu stajao.

Mislim stoga da Bulatovicevu politiku haosa treba odbaciti programom koji ljude okuplja, a ne dijeli, koji je okrenut buducnosti a ne obnavljanje sukoba iz proslosti, programom saradnje sa svijetom a ne bjezanjem od njega. A najveci kriminal je podsticati podjele, instrumentalizovati siromastvo, kriminal je odrzavati sankcije i ivjeeti u izolaciji, kriminal je izazivati haos i lovitiumutnom da bi se spasila vlast.

Sada se nesto konkretnije moze govoriti o protivniku Mila Djukanovica. Medjutim, postavlja se pitanje da li ste vi do 5. oktobra uopste poznavali Momira Bulatovica?

- Tog covjeka je nemoguce upoznaati u pravoj dimenziji njegovoj. Nemoguce jer se pokazuje da ima bezbroj lica i nalicja. To je osoba koja je u istom momentu jedno i istovremeno sasvim suprotno. I andjeo uplakanog lica, silnik koji prijeti i siromah koji moljaka, drzavnik i politicki klovn. Najtacnije losa imitacija svega toga. Jedno je sasvim sigurno da je covjek spreman na sva vjerolomstva, posetno ako mu se od gazde naredi. Tada se pretvara u jurisnika koji je spreman da sve unisti.

Vasa optuzba Bulatovica za kradju izbora baca ruzno svijetlo na novembarske parlamentarne izbore i dovodi u pitanje njihov legitimitet?

- Bulatovic je sve doveo u pitanje, prije svega Crnu Goru, pa i dosadasnje izbore. Uostalom, na proljece slijede novi izbori po standardima modernih demokratskih drustava i u ambijentu koji ce svim omoguciti da autentnicno izraze svoje programe o kojima ce sud donijeti gradjani.

Bozidar I. Milicic

Seselj prolazna pojava

U Srbiji su ojacale snage Vojislava Seselja. Kako u tom kontekstu vidite saradnju dvije jugoslovenske republike i ravnopravan status Crne Gore u zajednickoj drzavi sa Srbijom?

- Sto se tice statusa Crne Gore oko toga se ni sa kim necemo pogadjati niti se sa tim moze trgovati. Crna Gora i njen polozaj suiznad svega. Svi oni koji racunaju sa promjenama polozaja nase drzave imaju pogresnu kalkulaciju i mogu ocekivati nas energican i nepokolebljiv odgovor.

Naravno da i mene brine, kao i sve ljude demokratske orijentacije,u spon Seselja u Srbiji. Brine me prije svega apatija i beznadje koje zloupotrebljava Seselj nudeci, kao i Bulatovic, prosta i antimoderna rjesenja. Ali, uspjeh reformi u Crnoj Gori pokazace da je magicna privlacnost Seselja samo prolazna pojava i nepogoda koja je zadesila Srbiju u jednom zlom vremenu. Vise vjerujem u demokratske snage u Srbiji, a neuspjeh predsjednickih izbora govori da njihovo vrijeme dolazi; za dobro Srbije, za dobro Crne Gore i nase zajednicke drzave koja mora biti demoktatska.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /