Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

MALE POLITICKE NEPRILIKE NOVINARA IZ BIVSIH JUGOSLOVENSKIH REPUBLIKA U PORTUGALU

Gde je (bivsa) Juga?

Organizatori svetske prezentacije "alfa romea 156" nisu se snasli bas najbolje u prihvatu novinara iz bivsih jugoslovenskih republika

Pavle Mrdjanov
specijalno za "Nasu Borbu" iz Lisabona

Nigde - Crne Gore!: Iz "blokcica na nocnom stocicu"

Petorica jugoslovenskih specijalizovanih "automobilskih novinara" imala je cast i zadovoljstvo da, zahvaljujuci najvecem italijanskom proizvodjacu automobila "Fiatu", prisustvuje i ucestvuje u svetskoj prezentaciji najnovijeg modela "alfa romeo 156", odrzanoj u glavnom gradu Portugala, Lisabonu (Lisboa, kako ga zovu domacini). Iako je prezentacija, kojoj je prisustvovalo ukupno 1.200 novinara iz 48 zemalja, trajala samo jedan dan - predstavnici sedme sile iz nase zemlje imali su dovoljno vremena da uvide kako gotovo nebrojeno veliki broj domacih organizatora zapravo nikako ne moze da shvati sta se dogodilo sa nekadasnjom Jugoslavijom.

* * *

Novinari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Jugoslavije i Makedonije, ukupno nesto vise od 20, uredno je, po protokolu, docekano na lisabonskom aerodromu. Upravo pomenuta grupa novinara iz ovih zemalja imala je poseban autobus za prevoz do lokacija predvidjenih programom. Ali, vec na pocetku iznenadjenje - na posebno odstampanoj nalepnici na kojoj su bile oznake Slovenije, Hrvatske i Makedonije nema YU! Slucajno ili namerno? Objasnjenje je bilo - slucajno, dilemu za novinare iz Jugoslavije: uci u autobus ili ne (jer njima nije namenjen) - razresio je vodja puta svih novinara gore pomenutih zemalja izvinjenjem Jugoslovenima i obecanjem da ce "propust" organizatora biti uskoro ispravljen.

* * *

U sjajnom hotelu "Meridien", u kome su takodje, pored velike grupe drugih, bili smesteni i novinari iz republika bivse Jugoslavije - novo iznenadjenje. Na nocnom stocicu, pored telefona, blokcic sa olovkom i uputstvo kako iz sobe pozvati nekog u inostranstvo. Uz precizna objasnjenja i spisak 52 zemlje sa pozivnim znakom. A na njemu - ponovo bez Jugoslavije. Tu su, doduse, i Argentina, i Bugarska, i Cile, i Koreja, i Danska, i Filipini, i Japan, i Grcka, i Hongkong, i Novi Zeland, i Juzna Afrika, i Poljska, i Ceska, i Rumunija, i Venecuela... Medju njima i Hrvatska, Slovenija i Makedonija, ali i pozivni znak 00381-Serbia!

* * *

Nakon glamurozne konferencije za novinare u Kulturnom centru u Lisabonu dvojica kolega, starih znanaca, iz Zagreba i Beograda, pogledom traze zajednicki autobus. Prilazi jedna od domacih hostesa, pogleda na bedzeve obojice i konstatuje - Jugoslavija. Kolega iz Zagreba odgovara negativno. Hostesa se ispravlja i kaze - ex Jugoslavija! Zagrepcanin neveselo kaze da, a Beogradjanin posto hostesa nije ni pomenula Hrvatsku, pomirljivo potvrdjuje. "Avantura" ulaska u autobus je uspesno okoncana.

* * *

A na busu novo iznenadjenje: na prednjem vetrobranskom staklu - papir sa oznakama zemalja okrenut. Sada je rukom sve ponovo napisano, ali na "celu liste" - YU! Ali, ponovo "problem": kolega iz Slovenije se poluglasno cudi - zbog cega sada na celu liste simbol Jugoslavije? Od elokventnog vodje grupe novih i bivsih zitelja Juge dobija, ali ne i komentarise odgovor: "Jer ima i najveci broj stanovnika"!

Ocito, do svih ovih pricica nikada ne bi doslo da su organizatori prihvata svekolikih novinara iz celog sveta makar malo poznavali nove drustvene prilike na ovom delu Balkanskog poluostrva. Ali, Pirinejsko je predaleko. Na drugom kraju Evrope. A, i zasto bi "morali". Uostalom, organizatori su morali da vode racuna o automobilskim a ne politickim novinarima i prilikama.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /