Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

UN PRVI PUT ZVANICNO SAOPSTILE

Karadzica cuva grupa telohranitelja

Sarajevo, FoNet. - Ujedinjene nacije su juce u Sarajevu, po prvi put zvanicno, saopstile da Radovana Karadzica cuva "grupa licnih telohranitelja" sto predstavlja krsenje mirovnih sporazuma. Policija bosanskih Srba, vec nekoliko meseci, ima strazarsko mesto ispred vile Radovana Kardzica, nedaleko od Pala.

"Svesni smo da postoji strazara u kojoj je nekoliko ljudi" - rekao je portparol Medjunarodnih policijskih snaga Aleksandar Ivanko i dodao: "To bih opisao kao tim za licnu zastitu osobe optuzene za ratne zlocine. Time se narusava veliki broj odredbi Dejtonskog sporazuma."

Izvori Ujedinjenih nacija i NATO-a rekli su AFP-u da postojanje kontrolne rampe predstavlja krsenje pravila o zastiti optuzenih za ratne zlocine i pravila o slobodi kretanja. Medjutim, pretpostavlja se da je Karadziceva kuca vrlo dobro obezbedjena i da se u krugovima NATO-a smatra zabranjenom zonom. Jedinice SFOR-a, medjutim, jos nisu zvanicno potvrdile niti demantovale postojanje kontrolne rampe. "Ocekujemo izvestaj IPTF-a o tom problemu" - kaze portparol SFOR-a Dzon Blejkeli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /