Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

POVODOM IZJAVE POTPREDSEDNIKA VLADE SRBIJE RATKA MARKOVICA

Oko predsednickih izbora i dalje nista nije jasno

Predsednik Zakonodavnog odbora Skupstine Zoran Nikolic kaze da "ni jedan propis ni ustav ne utvrdjuje rokove", a potpredsednik parlamenta Vojislav Mihajlovic da "nema raspisivanja izbora kada se oni ponavljaju". "Sluzbeni glasnik" jos ne objavljuje rezultate drugog kruga cime se prolongira pocetak nove kampanje

Beograd. - Izjavom da novi predsednicki izbori u Srbiji "moraju biti odrzani u roku od 60 dana od momenta objavljivanja u "Sluzbenom glasniku" da predsednik Republike nije izabran", potpredsednik Vlade Srbije Ratko Markovic samo je delimicno otklonio neke dileme. I dalje je neizvestan pocetak predizborne kampanje, buduci da "Sluzbenom glasniku" jos ne stize nikakav nalog za objavljivanje ishoda drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji. Republicka izborna komisija - iz koje bi, po logici stvari, trebalo da potekne takva informacija - jos radi punom parom, iako su izbori odavno prosli.

Mada je, po Markovicu, "sve jasno, jer je Ustav, uz dopunu Zakona, celu stvar uredio", ima jos onih koji ne misle tako. Predsednik Zakonodavnog odbora Skupstine Srbije, Zoran Nikolic, smatra da je ovo "pomalo neuredjeno pitanje", da "nijedan propis, ni Ustav, ne utvrdjuje rokove", ali i da grese oni koje se u svojim tumacenjima pozivaju na analogije, jer se Srbija prvi put nasla u ovakvoj situaciji.

Ponavljanje izbora, prema Nikolicevom misljenju, podrazumeva i njihovo raspisivanje, (iako se, po Markovicu, "ceo postupak vraca na pocetak, a poceo je, jer je predsednik podneo ostavku").

Ni njemu, kao ni jos aktuelnim potpredsednicima Skupstine Srbije nije poznato kada ce predsednik parlamenta, Dragan Tomic, raspisati izbore. Potpredsednik Vojislav Mihajlovic (SPO) kaze da "nema raspisivanja izbora kada se izbori ponavljaju", i da predsednik Skupstine moze samo da saopsti datum odrzavanja izbora; a smatra se da su raspisani onda kada je predsednik Republike presao na novu funkciju.

Razlikuju se i tumacenja kada se rezultati glasanja mogu smatrati konacnim. Po Mihajlovicu, ne treba cekati da budu objavljeni u "Sluzbenom glasniku", jer ih je Republicka izborna komisija vec javno saopstila. Od toga dana bi trebalo racunati rok za odrzavanje izbora koji bi, po njegovoj racunici, mogli da budu 8. decembra.

Drugi potrpredsednik Skupstine, Vojislav Andric (ND), ne upusta se u bilo kakva tumacenja. Njegov odgovor glasi: "Pitajte Ratka Markovica".

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /