Cetvrtak, 16. oktobar 1997.

PASKAL MILO, SEF ALBANSKE DIPLOMATIJE

Razgovori Tirana - Beograd za sada su nemoguci

Albanski ministar inostranih poslova uslovljava sastanak na visokom nivou prethodnim sprovodjenjem sporazuma Rugova - Milosevic, uklanjanju policijskog rezima na Kosovu i sklapanju bilateralnih sporazuma izmedju dve zemlje

Atina, Beta. - Odrzavanje sastanka na visokom nivou izmedju Tirane i Beograda nije moguce ukoliko prethodno ne budu ispunjeni neki uslovi Albanije, izjavio je albanski ministar inostranih poslova Paskal Milo za atinski dnevnik "Eksusija".

Na pitanje da li prihvata predlog grckog sefa diplomatije Teodorosa Pangalosa da se na marginama balkanskog samita na Kritu pocetkom novembra odrzi sastanak na vrhu Tirane i Beograda, Milo je odgovorio da Tirana ima "neke uslove", koji se odnose na Kosovo i bilateralne odnose Albanije i SRJ.

"Te uslove sam izneo (ministru inostranih poslova SR Jugoslavije) Milanu Milutinovicu, kada smo se sastali u Njujorku", rekao je Milo.

Albanski ministar je rekao da Tirana trazi sprovodjenje sporazuma Rugova-Milosevic o obrazovanju na Kosovu, "uklanjanje policijskog rezima na tom podrucju i sklapanje bilateralnih sporazuma izmedju Tirane i Beograda u vezi sa rezimom granica, saradnjom u oblasti ekonomije, trgovine, kao i sporazume konzularnog i pravnog karaktera". "Ako ti nasi zahtevi budu zadovoljeni, spremni smo da idemo na jedan takav sastanak cak bez posrednika, ukoliko Beograd bude dao primere humanog odnosa prema Albancima u Jugoslaviji", dodao je albanski ministar.

Milo je rekao da za sada nije moguce govoriti o sastanku na visokom nivou, jer su "dogadjaji 1. oktobra (protesti albanskih studenata u Pristini) pokazali da Srbi ostaju na starim uporistima anti-albanske politike".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /